Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

У Комітеті з питань аграрної та земельної політики відбулось обговорення євроінтеграційного законопроєкту про виноград та виноградне вино

06 Лютого 2024 10:57

У Комітеті з питань аграрної та земельної політики відбулось обговорення євроінтеграційного законопроєкту про виноград та виноградне вино

Нещодавно у форматі круглого столу відбулось спільне засідання підкомітетів з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції і з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі щодо обговорення положень євроінтеграційного проекту Закону про виноград та продукти виноградарства (реєстр. №9139), який готується до розгляду у другому читанні. Про це повідомляє ВРУ.

У заході взяли участь керівництво комітету, голови підкомітетів, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, представники галузевих проєктів, організацій наукових установ та асоціацій.

Під час виступів було зазначено, що Україна, взявши на себе зобов’язання з імплементації законодавства Європейського Союзу, зокрема у виноробній галузі, має гармонізувати на законодавчому рівні норми, стандарти та правила для цієї сфери.

Цим законопроєктом передбачено унормування галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил виробництва продуктів виноградарства та виноробства та імплементації положень регламентів (ЄС) №1308/2013, №251/2014, №2019/33, №2018/274, №2021/2117 та постанови (ЄС) №2018/273 щодо ведення виноградарства та виноробства, енологічних практик, виробництва ароматизованих винних продуктів, використання і захисту географічних зазначень вин, ароматизованих винних продуктів, та контролю у сфері виноградарства та виноробства, а також створення сприятливих умов щодо розвитку суб’єктів господарювання всіх форм власності та виробництва високоякісної продукції, зокрема з особливими властивостями, що обумовлені природними умовами та людським фактором території походження.

Як зазначено, учасники круглого столу обговорили дискусійні положення законопроєкту стосовно термінів та визначень, класифікації сортів винограду та вимог до виробництва продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів, деякі практики та обмеження у Європейському Союзі, вимоги для виробництва і обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями відповідно до сучасних правил в країнах ЄС, а також щодо обов’язкового запровадження перехідного періоду для адаптації галузі після ухвалення даного законопроєкту.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності