Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Верховна Рада України ухвалила Закон щодо митного оформлення біометану

27 Березня 2024 16:27

Верховна Рада України ухвалила Закон щодо митного оформлення біометану

20 березня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану (реєстр. №9456). Про це повідомляє сайт парламенту.

Законопроєкт був розроблений на виконання Меморандуму між ЄС та Україною щодо стратегічного партнерства у сфері біометану, водню та інших синтетичних газів.

Відтепер митне оформлення біометану, який переміщують трубопровідним транспортом, здійснюватимуть у порядку, передбаченому для природного газу. Це означає, що митні процедури, що застосовують сьогодні для природного газу, поширюватимуть свою дію на біометан.

Як зазначено, для експорту біометану з України його виробники повинні бути занесені до реєстру біометану та бути приєднаними до газотранспортної або газорозподільчої системи з використанням автоматичного потокового приладу (автоматичного хроматографа) та вузла обліку газу.

На період дії заборони на експорт природного газу українського походження експорт біометану, що переміщують трубопровідним транспортом, може здійснюватися виключно щодо обсягів біометану, накопичених у газосховищах України на кінець місяця, що передує місяцю експорту.

«Виробництво біометану - це нова галузь в Україні. Вона була започаткована лише у жовтні 2021 року, однак зараз навіть попри війну продовжується її активний розвиток. Бізнес розуміє, що це дуже перспективний напрямок», - заявив член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин.

Незважаючи на війну, ця галузь є настільки привабливою, що перший завод з виробництва біометану запустився у тестовому режимі у квітні минулого року в Чернігівській області.

«Якщо говорити про продаж біометану за кордон, то його ціна зараз там майже у два рази вища за природний газ. Тобто це величезний ресурс для отримання експортної виручки для України та зменшення нашого торгового дефіциту», - підсумував народний депутат.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, наразі в Україні є 77 біогазових установок, які можуть виробити майже 150 млн кубометрів біометану на рік. Крім того, протягом 2024-2025 років заплановано відкриття 10 нових обʼєктів потужністю від 1,5 млн кубометрів біометану щороку.

Загалом до 2030 року Україна може досягти виробництва до 1 млрд кубометрів біометану на рік та зайняти 10-20% біометанового ринку ЄС.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності