Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Парламент і Рада ЄС погодили продовження спрощеного торговельного режиму з Україною з обмеженнями

09 Квітня 2024 11:02

Парламент і Рада ЄС погодили продовження спрощеного торговельного режиму з Україною з обмеженнями

Парламент і Рада Євросоюзу досягли нової попередньої домовленості про продовження тимчасових торговельних заходів для України. Про це повідомляє Європейський парламент.

Угода передбачає призупинення імпортних мит та квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС ще на один рік, до 5 червня 2025 року. Ці заходи лібералізації торгівлі допоможуть стабілізувати українську економіку та сприятимуть поступовій інтеграції країни до внутрішнього ринку ЄС.

Якщо на ринку ЄС чи ринках однієї або кількох країн ЄС виникнуть значні збої через український імпорт, наприклад, пшениці, регламент гарантує, що Комісія може швидко відреагувати і застосувати будь-які заходи, які вважатиме за потрібне.

У рамках посилених захисних заходів для фермерів ЄС може запустити механізм екстренного гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, зокрема птиці, яєць, цукру, вівса, крупи, кукурудзи та меду.

Якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані у другій половині 2021 року та протягом усього 2022 та 2023 років, мита будуть переглянуті. Крім того, Комісія зобов’язується посилити моніторинг імпорту зерна, зокрема пшениці.

Єврокомісія має обговорити постійну лібералізацію тарифів з Україною в рамках процесу перегляду Угоди про асоціацію, щойно буде завершено законодавчу процедуру щодо тимчасової лібералізації, і підтримувати активну участь Парламенту в цьому процесі.

Парламент і Рада тепер повинні дати остаточне зелене світло тимчасовій угоді. Пленарне засідання парламенту, ймовірно, відбудеться у квітні. Теперішні торговельні заходи діють до 5 червня 2024 року, а нові правила повинні набути чинності одразу після цієї дати.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності