Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Європарламент продовжив безмитну торгівлю з Україною із захисним механізмом для фермерів ЄС

23 Квітня 2024 18:58

Європарламент продовжив безмитну торгівлю з Україною із захисним механізмом для фермерів ЄС

23 квітня 2024 року Європейський парламент схвалив продовження тимчасових заходів лібералізації торгівлі для України, захищаючи фермерів ЄС. Про це повідомляє Європейський парламент.

Угода передбачає призупинення імпортних мит та квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС ще на один рік, до 5 червня 2025 року.

Згідно з новою постановою, якщо на ринку ЄС чи ринках однієї або кількох країн ЄС виникнуть значні збої через український імпорт, наприклад, пшеницю, то це гарантує, що Комісія може швидко відреагувати і застосувати будь-які заходи, які вважатиме за потрібне.

У рамках посилених захисних заходів для фермерів ЄС може запустити механізм екстренного гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, зокрема птиці, яєць, цукру, вівса, крупи, кукурудзи та меду.

Якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані у другій половині 2021 року та протягом усього 2022 та 2023 років, обмеження знову можуть застосувати.

У рамках угоди щодо цих нових правил Комісія пообіцяла найближчим часом розпочати переговори з Україною щодо постійної лібералізації торгівлі та продовжувати тісно залучати парламент до цього процесу.

Рада ЄС ще має офіційно затвердити рішення. Теперішні торговельні заходи закінчуються 5 червня 2024 року, і новий регламент має набути чинності відразу після цієї дати.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності