Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Можливості АСАА: збільшення експорту, поглиблення ланцюжків створення вартості та налагодження виробництва промислової продукції

24 Листопада 2023 17:02

Можливості АСАА: збільшення експорту, поглиблення ланцюжків створення вартості та налагодження виробництва промислової продукції

Збільшення експорту, поглиблення ланцюжків створення вартості та налагодження виробництва промислової продукції в секторах під Угоду про промисловий безвіз (АСАА) створять можливості для подальшого економічного розвитку. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Заступник міністра економіки України Віталій Кіндратів провів онлайн-зустріч з представниками проєкту технічної допомоги «Стандарти якості для збільшення торгівлі в країнах Східного партнерства», що реалізується Фізико-технічним інститутом Німеччини (РТВ).

У зустрічі взяли участь представники департаменту технічного регулювання Мінекономіки, а також ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», Національного агентства з акредитації України (НААУ), державних підприємств «Укрметртестстандарт» та «Івано-Франківськстандартметрологія».

Проєкт спрямований на розвиток інфраструктури якості в цілому, використання системного підходу для впровадження європейської політики щодо створення нових можливостей для розвитку підприємств, покращення інвестиційного клімату, створення нових можливостей у регіонах.

«Промисловість України, зокрема і в трьох пріоритетних секторах під Угоду про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (АСАА), має бути відбудована як частина європейських та міжнародних ланцюжків створення вартості з використанням найкращих новітніх технологій. Проєкт за підтримки РТВ є дуже корисним та перспективним з огляду на забезпечення функціонування національної інфраструктури якості відповідно до європейської найкращої практики та відновлення промисловості України в умовах війни», – підкреслив заступник міністра економіки України Віталій Кіндратів.

У ході зустрічі українською стороною наголошено на важливості реалізації проєкту з метою подальшої розбудови української інфраструктури якості та посилення інституційної спроможності установ систем метрології, стандартизації, оцінки відповідності та акредитації.

«У рамках співробітництва в секторах під АСАА, у тому числі, важливою є підтримка та розвиток українських випробувальних лабораторій і подальша гармонізація національних стандартів з європейськими. У цьому напрямі також необхідними є кроки щодо набуття повноправного членства України в європейських організаціях зі стандартизації та метрології. Це життєва потреба в умовах необхідності відновлення економіки у післявоєнний період, зокрема з метою підтримки вітчизняного бізнесу та усіх елементів інфраструктури якості», – наголосив заступник міністра економіки України Віталій Кіндратів.

Довідково:

У рамках проєктів за підтримки РТВ досягнуто ґрунтовних результатів у сфері інфраструктури якості, які сприяють реалізації положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Проектом надано потужну підтримку щодо виконання критеріїв для набуття повноправного членства в Європейській асоціації національних метрологічних установ (EURAMET), зокрема, шляхом сприяння у проведенні калібрування національних еталонів та забезпечення простежуваності калібрувальних та вимірювальних можливостей України до міжнародної системи одиниць SI.

Крім того, налагоджено ефективну співпрацю з НААУ щодо паритетного оцінювання з боку Європейської кооперації з акредитації (ЕА) та проведено низку навчальних заходів для фахівців системи інфраструктури якості.

Під час зустрічі окреслено основні досягнення та визначено подальші кроки співробітництва з німецькою стороною в рамках проекту, зокрема щодо:

  • формування Дорожньої карти щодо проекту підтримки української метрологічної інфраструктури в рамках післявоєнного відновлення та перебудови в цілому;
  • роботи в напрямі діджиталізації у сферах стандартизації, метрології та акредитації;
  • підтримки національного органу стандартизації щодо процесів оцінювання критеріїв членства в європейських організаціях стандартизації CEN та CENELEC;
  • підтримки компетентності персоналу з акредитації на основі європейського досвіду.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності