Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Міжнародний форум «Промисловий безвіз» (АСАА) в системі відновлення та розвитку економіки України»

19 Жовтня 2023 17:53

Міжнародний форум «Промисловий безвіз» (АСАА) в системі відновлення та розвитку економіки України»

13 жовтня 2023 року відбувся Міжнародний форум «Промисловий безвіз» (АСАА) в системі відновлення та розвитку економіки України».

Захід був організований за ініціативи департаменту технічного регулювання Мінекономіки в рамках проекту міжнародної співпраці ReACT4UA та за підтримки німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH і громадської спілки «Фонд підтримки реформ в Україні». Про це повідомляє Міністерство економіки України.

У Форумі взяли участь представники Представництва Європейського Союзу в Україні, європейських та міжнародних організацій, національного органу стандартизації, Національного агентства з акредитації України, державних підприємств, що провадять діяльність у сфері технічного регулювання, стандартизації, метрології, оцінки відповідності та акредитації, виробників та бізнесу, зацікавлених у виробництві та експорті промислової продукції України.

«Готуючись до подолання викликів війни та до розбудови і відновлення економіки України в післявоєнний період, ми маємо консолідувати зусилля щодо збільшення експорту для майбутнього економічного зростання України. Нові можливості відкриває набуття Україною статусу кандидата на вступ до ЄС. У межах експортного напряму маємо використовувати такі можливості та інструменти, як просування українських товарів та послуг за кордоном, розвиток експортних компетенцій українського бізнесу, дослідження зовнішніх ринків, організація участі українських експортерів у міжнародних заходах», – зазначив заступник міністра економіки України Віталій Кіндратів.

Україна пройшла досить довгий шлях в рамках підготовки до укладення Угоди АСАА і здійснила низку суттєвих заходів, зокрема щодо ухваллення базових законів, технічних регламентів на основі актів законодавства ЄС, європейських стандартів, проведення інституційних реформ тощо. Це дозволило у жовтні 2020 року розпочати попередню оціночну місію з боку ЄС щодо стану готовності української інфраструктури якості до укладення Угоди АСАА, яка завершилась у липні 2023 року.

Як зазначено, у рамках попередньої оціночної місії було проведено оцінювання, виконаних українською стороною імплементаційних заходів, а саме:

  • стану адаптації горизонтального та секторального законодавства до актів законодавства ЄС;
  • систем стандартизації, метрології, акредитації, оцінки відповідності, ринкового нагляду;
  • сфери машин, електромагнітної сумісності обладнання та низьковольтного електричного обладнання.

Отримані результати оцінювання свідчать про прогрес у наближенні законодавства України щодо національної інфраструктури якості та законодавства про промислову продукцію з базовими положеннями ЄС.

Водночас українській стороні ще необхідно виконати «домашнє завдання» щодо врахування рекомендацій, наданих експертами. Україна потребує підтримки ЄС для переходу до наступного етапу підготовки до «промислового безвізу» та його укладання, оскільки це унікальний інструмент подолання технічних бар’єрів в торгівлі, який є вигідним для обох сторін та якого потребує бізнес.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності