Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Держпродспоживслужба: впровадження європейських стандартів до українських харчових продуктів

09 Грудня 2022 17:04

Держпродспоживслужба: впровадження європейських стандартів до українських харчових продуктів

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів спільно з МОЗ та ВООЗ продовжує плідну роботу із забезпечення європейських стандартів в галузі виробництва.

Так, 5 грудня 2022 року, відбувся організований бюро ВООЗ в Україні вебінар на тему: «Усунення промислово вироблених трансжирів з національних харчових продуктів в Україні шляхом розвитку національних лабораторних потужностей в Україні», в якому взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, регіонального офісу ВООЗ в Європейському регіоні та Держпродспоживслужби. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

На заході було представлено огляд пакету дій ВООЗ щодо усунення промислово вироблених трансжирів із глобального ланцюга постачань харчових продуктів, надано оцінку лабораторного потенціалу та розвиток потенціалу в Європейськосу регіоні ВООЗ, а також обговорено національне законодавство України щодо ліквідації та моніторингу трансжирів.

Варто зазначити, що з 3 жовтня 2023 року набуває чинності наказ МОЗ від 16.07.2020 № 1613 «Про затвердження правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів». Відповідно до наказу вміст трансжирних кислот (окрім «природних» трансжирів тваринного походження) не повинен перевищувати 2г на 100 г загальної кількості усіх жирів, які містяться в харчовому продукті. Фактично це означає повну елімінацію трансжирів з харчових продуктів, що повністю відповідає Регламенту ЄС 2019 року № 649.

Було зазначено, що для ефективного моніторингу та контролю за вмістом трансжирів у харчових продуктах необхідно розвивати та посилювати спроможності лабораторної мережі та проводити роз'яснювальну роботу та інформаційні кампанії щодо здорового харчування серед населення. Лабораторії Держпродспоживслужби мають технічні можливості та досвід проведення тестування вмісту трансжирів і готові розвивати технічні спроможності, зокрема із застосуванням сучасних протоколів та методів досліджень, які рекомендує ВООЗ.

Наразі Держпродспоживслужба делегувала декілька лабораторій для проведення оцінки та участі у пілотному проєкті у співпраці з ВООЗ.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності