Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Україна доєдналася до платформи Всесвітньої організації інтелектуальної власності

17 Квітня 2024 18:31

Україна доєдналася до платформи Всесвітньої організації інтелектуальної власності

Нещодавно Україна доєдналася до платформи Всесвітньої організації інтелектуальної власності (World Intellectual Property Organization, WIPO ALERT Database). Про це повідомляє Верховна Рада України.

WIPO - це міжнародна онлайн-платформа, на яку уповноважені учасники держави-члени ВОІВ завантажують списки сайтів або застосунків, що підозрюють у порушені авторських прав та прав на інтелектуальну власність.

Україна стала 15 країною, яка наповнюватиме міжнародну платформу WIPO ALERT переліком сайтів з порушеннями авторських прав, формуватиме та вестиме національний перелік таких вебсайтів. Це є важливим кроком на шляху до створення більш захищеного цифрового простору в Україні, що сприятиме захисту прав інтелектуальної власності та подальшому розвитку національної економіки.

За інформацією Міністерства економіки України, 21 березня 2024 року було ухвалено наказ про затвердження порядку формування та ведення національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності. Тепер через платформу обміну даними WIPO ALERT країни-учасники можуть обмінюватися інформацією про потенційні порушення прав інтелектуальної власності у міжнародному масштабі.

Відтепер суб’єкти авторського права та/або суміжних прав можуть подавати до ІР офісу звернення про занесення вебсайту, який викликає занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності, до національного переліку таких вебсайтів.

У Комітеті з питань економічного розвитку, до предметів відання якого віднесено питання інтелектуальної власності, вітають черговий крок, який здійснила Україна на шляху до європейської інтеграції.

Як зазначено, протягом останніх років Верховна Рада України ухвалила низку євроінтеграційних законів у сфері інтелектуальної власності: Закони України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності», «Про авторське право і суміжні права» та інші.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності