Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

«Митний безвіз» І кварталу 2024 року: підсумки

11 Квітня 2024 10:48

«Митний безвіз» І кварталу  2024 року: підсумки

Незважаючи на воєнні дії та складну ситуацію на західному кордоні України, перший квартал 2024 року за всіма показниками став найрезультативнішим, порівняно з попередніми кварталами від початку застосування в Україні процедури спільного транзиту (NCTS), тобто з 1 жовтня 2022 року. Про це повідомляє Держмитслужба.

Як зазначено, третину від загальної кількості транзитних декларацій за процедурою спільного транзиту оформлено впродовж січня-березня 2024 року - 23,5 тисячі із понад 65 тисяч.

Так, у країнах-учасницях Конвенції про процедуру спільного транзиту було успішно завершено понад 19 тис. переміщень, розпочатих митними органами України. Водночас в Україні було успішно завершено майже 4,5 тис. переміщень, розпочатих в інших країнах-учасницях Конвенції.

Порівняно із аналогічним періодом минулого року, тобто І кварталом 2023 року, показники успішно завершених переміщень, розпочатих в Україні, зросли у 13 разів, а переміщень, розпочатих в інших країнах-учасницях Конвенції, - у 9 разів.

Упродовж січня-березня 2024 року майже подвоїлося число підприємств, які отримали та використовують авторизації на застосування транзитних спрощень відповідно до Конвенції – їх кількість зросла з 57 до 101. Їм надано 121 авторизацію (із 303 упродовж періоду застосування Україною Конвенції), з них:

  • використання загальної гарантії, у т.ч. на збільшення референтної суми – 39 (із загальних 104)
  • статус авторизованого вантажовідправника - 27 (із 74)
  • статус авторизованого вантажоодержувача - 27 (із 69)
  • використання пломб спеціального типу - 22 (із 44).

Щодо гарантування процедури спільного транзиту, необхідно відзначити значне зростання кількості зареєстрованих індивідуальних гарантій у І кварталі 2024 року.

Так, тільки за цей квартал було зареєстровано майже 3 тис. індивідуальних гарантій на суму понад 95 млн євро. До того ж з моменту приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту на кінець кварталу в системі NCTS наявні майже 5,5 тис. діючих (зокрема використаних) індивідуальних гарантій на загальну суму 274 млн євро.

За цей період зареєстровано 21 загальну гарантію на суму 38 млн євро. З початку застосування системи NCTS зареєстровано всього 74 загальні гарантії (діючих на сьогодні - 50 на загальну суму 167 млн євро).

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності