Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

КМУ провів консультації з бізнесом та експертами щодо розробки Стратегії відновлення МСП до 2027 року

04 Квітня 2024 18:09

КМУ провів консультації з бізнесом та експертами щодо розробки Стратегії відновлення МСП до 2027 року

Кабінет Міністрів України провів публічні консультації щодо Стратегії відновлення малого та середнього підприємництва до 2027 року. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Мета Стратегії – розв'язання нагальних проблем малого та середнього бізнесу в Україні. Зокрема, таких, як доступ до фінансування, перебої з логістикою, зниження купівельної спроможності та нестача кваліфікованих кадрів.

У довгостроковій перспективі метою впровадження Стратегії є зростання та цифрова трансформація МСП, інтеграція малих та середніх підприємств у європейський ринок, підвищення конкурентоспроможності та інноваційного потенціалу відповідно до стандартів ЄС.

Під час заходу заступник міністра економіки України Олексій Соболев презентував проєкт Стратегії МСП. Зокрема, розповів про перебіг розробки документу та його доопрацювання.

Як зазначено, теперішня версія Стратегії містить розділи із аналізом поточного стану малого та середнього підприємництва, стратегічними цілями та пріоритетними завданнями для їх досягнення, очікуваними результатами. Також Стратегія адаптована до принципів Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та Європейського Союзу.

До обговорення залучили близько сорока представників бізнесу, громадських організацій та аналітичних центрів.

«Під час розробки стратегічних документів Уряд, зокрема і Мінекономіки, системно залучає представників бізнес-спільноти та реагує на їхні коментарі та пропозиції. За таким само принципом ми розробляємо і Стратегію підтримки малого та середнього підприємництва до 2027 року. Під час доопрацювання стратегії ми вже врахували левову долю пропозицій бізнесу. Наступним кроком нам треба пройти процедуру погодження з профільними міністерствами і готувати пакет на розгляд Уряду», - розповів Олексій Соболев.

Крім того, ухвалення документа є однією із вимог Європейської комісії (Звіту Європейської комісії щодо України в межах розширення ЄС).

«Уряд упроваджує чимало ініціатив, які сприяють розвитку екосистеми підприємництва в Україні. Однак важливо мати спільну візію та стратегію, щоб зробити наш рух цілісним і ще результативнішим. Нещодавно Організація економічного співробітництва та розвитку в дослідженні зазначила, що Україна стала лідером у категорії розвитку підприємництва серед країн Східного партнерства. Попри виклики ми покращили показники за 12 вимірами оцінювання. Переконана, що Стратегія допоможе нашій країні й надалі просуватися в рейтингах з підприємництва та продемонструє європейським партнерам готовність розвиватися», - зазначила заступник міністра цифрової трансформації України з питань європейської інтеграції Валерія Іонан.

Розробкою документу спільно займаються Міністерство економіки України, Міністерство цифрової трансформації України та Офіс з розвитку підприємництва та експорту.

«Залучення представників бізнесу до обговорення Стратегії відновлення МСБ надає змогу почути їх реальні потреби та проблеми, а також отримати корисні інсайти для вдосконалення напрацьованих підходів щодо розвитку підприємництва. Відкритий діалог держави з приватним сектором є необхідним на шляху до економічного відновлення та зростання країни», - резюмував директор Офісу з розвитку підприємництва та експорту Андрій Ремізов.

Стратегію розробляють у рамках проєкту Good Governance Fund «Ревіталізація бізнес-клімату в Україні», який фінансується UK International Development від уряду Великої Британії. Імплементатори проєкту — Abt Britain та Київська школа економіки.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності