Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

В Євросоюзі погодили продовження безмитного експорту української агропродукції із гарантіями для фермерів ЄС

21 Березня 2024 11:08

В Євросоюзі погодили продовження безмитного експорту української агропродукції із гарантіями для фермерів ЄС

Європарламент і Рада ЄС досягли попередньої домовленості про продовження заходів лібералізації торгівлі для України в умовах загарбницької війни Росії. Про це повідомляє Європарламент.

Тимчасове призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС буде продовжено ще на один рік, до 5 червня 2025 року, щоб підтримати Україну в умовах агресивної війни Росії, що триває.

Як зазначено у заяві, Єврокомісія може вжити швидких дій і застосувати будь-які заходи, які вважатиме потрібними, якщо виникнуть значні порушення на ринку ЄС або ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт.

Постанова також передбачає застосування механізму «екстреного гальмування» для особливо чутливої сільськогосподарської продукції, зокрема птиці, яєць і цукру. Євродепутати домоглися розширення цього переліку додавши до нього овес, кукурудзу, крупу та мед.

Також було досягнуто твердих зобов’язань від Комісії вжити заходів, якщо відбудеться зростання українського імпорту пшениці.

Базовим орієнтиром для запуску посиленого захисного механізму будуть показники 2022 і 2023 років. Це означає, що, коли імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги за ці два роки, тарифи буде знову запроваджено.

У заяві додано, що тепер Європарламент та Єврорада повинні дати остаточне зелене світло тимчасовій угоді. Термін нинішньої угоди закінчується 5 червня 2024 року, а нові правила мають набути чинності одразу після закінчення цієї дати.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності