Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Держмитслужба розпочала пілотний проєкт щодо постмитного контролю

01 Лютого 2024 18:36

Держмитслужба розпочала пілотний проєкт щодо постмитного контролю

Державна митна служба України реалізує рекомендаційно-технічний пілотний проєкт щодо здійснення постмитного контролю як однієї із форм контролю, визначеною статтею 336 Митного кодексу України. Про це повідомляє Держмитслужба.

Мета проєкту - практична реалізація положень статті 337-1 МКУ.

Як зазначено, проведення постмитного контролю полягає у перевірці інформації, яка зазначена у митній декларації, та поданих документів.

Основними напрямами здійснення постмитного контролю є:

  • контроль за правильністю визначення бази оподаткування;
  • контроль за правильністю класифікації товарів згідно з УКТЗЕД;
  • контроль за визначенням країни походження товарів;
  • контроль за наданням пільг в оподаткуванні, повнотою та своєчасністю сплати митних платежів;
  • контроль за достовірністю декларування вагових, кількісних та якісних показників, технічних та фізико-хімічних характеристик товарів, що впливають на рівень оподаткування;
  • контроль за дотриманням визначених МКУ вимог митних режимів;
  • контроль за дотриманням суб’єктами ЗЕД положень законодавства з питань нетарифного регулювання.

Постмитний контроль не проводять щодо всіх митних оформлень. Проведення постмитного контролю конкретних митних оформлень здійснює митниця оформлення за результатами застосування системи управління ризиками.

Також постмитний контроль можливий лише щодо митних декларацій, оформлення яких завершено не пізніше, ніж за 30 календарних днів до початку його здійснення.

Під час проведення постмитного контролю митниця, яка здійснила митне оформлення товару, може запитувати документи, які не подано до митного оформлення, але містять відомості, що дозволяють перевірити заявлені у митній декларації дані.

Слід зазначити, що постмитний контроль не є документальною перевіркою дотримання вимог законодавства України з питань митної справи. Податкові повідомлення-рішення за результатами проведення постмитного контролю не виносять.

Водночас результати постмитного контролю враховує система управління ризиками та під час відбору підприємств для проведення документальних перевірок у подальшому. У разі виявлення помилок та/або невідповідностей даних, митниця інформує декларанта про такі невідповідності.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності