Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Вплив війни на експортну діяльність підприємств Київщини

29 Січня 2024 14:58

Вплив війни на експортну діяльність підприємств Київщини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) презентував звіт «Бізнес під час війни: Київська область» за результатами нового щомісячного опитування підприємств.

Звіт підготовлено спільно з департаментом економіки Київської обласної державної адміністрації.

У Київській області серед опитаних у листопаді 87% підприємств (ті, що змогли дати відповідь) були або є експортерами (61% на рівні України). Станом на листопад більшість опитаних експортерів продовжували зовнішньоекономічну діяльність за останній рік.

Серед експортерів 90% підприємств вказали, що експортували до війни, а також продовжували експортувати впродовж останніх 12-ти місяців (82% на рівні країни).

Як зазначено, у листопаді темпи відновлення обсягів експорту в регіоні залишаються нижчими за рівень загальноукраїнських.

У листопаді індекс змін експорту становив +0,05 у Київській області, тоді як на рівні країни він становив +0,09. До того ж показник регіону був на рівні +0,17 у серпні, 0 у вересні та -0,05 у жовтні.

У листопаді 20% експортерів регіону нарощували обсяги експорту, а 65% не змінювали. 15% експортерів скорочували обсяги експорту.

Очікування щодо зростання експорту в короткостроковій перспективі залишаються нижчими від весни та літа. У листопаді індекс очікуваних змін експорту в регіоні становив +0,30 (+0,56 у квітні, +0,60 у травні, +0,67 у червні, +0,66 у липні, +0,56 у серпні та +0,28 у вересні і +0,32 у жовтні). На рівні країни рівень очікувань щодо обсягів експорту на такому ж рівні (+0,30).

Більш детально ознайомитись з дослідженням можна за посиланням.

Щомісячне опитування керівників підприємств проводить ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) в рамках зміни дії проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю», який фінансується Європейським Союзом та співфінансується МБФ «Відродження» та благодійним фондом «ATLAS Network» (CША).

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності