Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

20-те Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни»

26 Січня 2024 15:28

20-те Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни»

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) опублікував 20-те Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за грудень 2023 року.

Метою проєкту є швидкий збір інформації про поточний стан економіки на рівні підприємства.

Польовий етап опитування тривав з 13 до 31 грудня 2023 року. Усього у 20-й хвилі було опитано 535 підприємства. Підприємства розташовані у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях та в місті Києві.

Експорт

Зміни щодо попереднього місяця

Темпи зростання експорту прискорились після тримісячного «простою». Значення індексу змін експорту збільшилось із 0,09 до 0,13. Частка опитаних, у яких обсяги експорту скоротились, істотно не змінилась та становить 20,1% (була 19,0%). Водночас збільшилась частка підприємств, які нарощували експорт (із 24,2% до 31,1%). До того ж частка тих підприємств, на яких обсяги експорту не змінились, зменшилась із 56,9% до 48,9%.

Розмір

Вищим та приблизно однаковим значення індексу змін експорту є для середніх (0,24) та великих (0,15) підприємств. Показник малих (-0,04) та мікропідприємств (-0,20) є суттєво нижчим та від’ємним.

Регіон

У регіональному розрізі найвищими є показники Полтавської (1,00), Черкаської (0,50) та Івано-Франківської (0,38) областей. Найнижчим є значення для Сумської (-1,00) області.

Галузь

У галузевому розподілі індекс змін експорту має найвище значення для харчової (0,40) та легкої (0,08) промисловостей. Найнижче значення має деревообробна (-0,38) промисловість.

Очікувані зміни експорту

На наступні три місяці очікують незначного погіршення показника. Значення індексу очікуваних змін експорту зменшилось із 0,30 до 0,27. Зменшилась частка тих, хто планує нарощувати експорт (із 35,0% до 31,2%). Водночас частка тих, хто планує його скорочувати, суттєво не змінилась та становить 6,5% (була 6,8%). Частка тих, хто не очікує жодних змін, збільшилась із 58,2% до 62,4%.

Розмір

Найвищий та приблизно однаковий показник очікувань щодо експорту мають великі (0,31) та середні (0,28) підприємства. Показник мікропідприємств становить 0,18. Найнижчі очікування щодо експорту мають малі (0,13) підприємства.

Регіон

Найвище значення індексу очікуваних змін експорту зафіксовано для підприємств Полтавської, Івано-Франківської та Тернопільської (по 1,00 для кожної) областей. Найгіршими є очікування представників бізнесу Сумської (-1,00) області.

Галузь

Найвище значення індексу очікуваних змін експорту мають харчова (0,34) та легка (0,17) промисловості. Найнижче значення показника, яке дорівнює нулю, мають хімічна, поліграфічна та деревообробна галузі, а також металообробка.

Більш детально за посиланням.

Нове щомісячне опитування підприємств проводиться ІЕД із травня 2022 року в рамках напрямку «Економічна аналітика під час війни», що є частиною проєкту «Громадська ініціатива «За прозору та чесну митницю», яка фінансується Європейським Союзом та співфінансується МБФ «Відродження» та Atlas Network.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності