Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

НБУ видав ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» ліцензії на здійснення страхування, перестрахування та надання гарантій

28 Грудня 2023 11:07

НБУ видав ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» ліцензії на здійснення страхування, перестрахування та надання гарантій

Національний банк України ухвалив рішення про видачу ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» (ЄДРПОУ 42644659) ліцензії на здійснення діяльності Експортно-кредитного агентства, що містить страхування, перестрахування, надання гарантій. Про це повідомляє Національний банк України.

Нагадаємо, що ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» занесено до Державного реєстру фінансових установ 6 лютого 2023 року № 21/224-рк.

Як зазначено, у частині першій статті 7 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» установлено, що ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» надає послуги зі страхування, перестрахування та надання гарантій відповідно до Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності».

Згідно з частиною першою статті 9 Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» є страховиком із спеціальним статусом, що здійснює діяльність на підставі ліцензії на здійснення діяльності Експортно-кредитного агентства, що містить страхування, перестрахування, надання гарантій.

Мета та основні завдання ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» визначені в частині першій та другій статті 4 Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності».

Згідно з підпунктом 17 пункту 9 Положення про ліцензування Експортно-кредитного агентства та умов провадження ним діяльності із страхування, перестрахування, надання гарантій, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 06.01.2023 № 1, ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» дотримано вимоги нормативу платоспроможності та достатності капіталу (далі – НПДК) станом на останню звітну дату, що передує зверненню ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» до Національного банку для отримання ліцензії. Так, за розрахункової величини НПДК 312 157 тис. грн прийнятні активи становлять 1 879 540 тис. грн, з яких:

  • грошові кошти – 472 278 тис. грн (25,12%);
  • державні облігації України, що перебувають у біржовому списку – 1 407 262 тис. грн (74,88%).

Станом на 25 грудня 2023 року ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» укладено 22 договори страхування, зокрема портфельним методом, якими підтримано 85 зовнішньоекономічних угод, з яких:

  • страхування зовнішньоекономічних договорів – 6;
  • страхування кредитів – 13;
  • страхування кредитів (портфельне, у межах державної програми «Доступні кредити 5-7-9%») – 66.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності