Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Пришвидшення економічного зростання: залучення інвестицій, страхування воєнних ризиків, розширення шляхів експорту

14 Грудня 2023 18:04

Пришвидшення економічного зростання: залучення інвестицій, страхування воєнних ризиків, розширення шляхів експорту

Відбулась відео-зустріч Кабміну на чолі з Прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем зі спеціальним представником США з економічного відновлення України Пенні Пріцкер. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

На ній Україна і Сполучені Штати Америки обговорили першочергові кроки для пришвидшення економічного зростання української економіки.

«Разом з колегами з Кабміну презентували американським колегам напрацьовані за координації Мінекономіки першочергові кроки для пришвидшення зростання української економіки. Для більш динамічного зростання ВВП наступного року ми маємо створити умови для залучення інвестицій, збільшення можливостей страхування воєнних ризиків, розширення шляхів вітчизняного експорту. Також обговорили створення спільних оборонних підприємств та конкретні проєкти в енергетичній галузі.

Окремо зупинились на обговоренні механізму компенсацій збитків, які спричинила агресія рф за рахунок заморожених російських активів. Передбачаться, що відповідний механізм буде складатись з трьох складових – компенсаційних реєстрів, куди заноситься все зруйноване або пошкоджене росіянами майно, компенсаційної комісії та безпосередньо компенсаційного фонду. Під час зустрічі ми отримали детальний відгук по кожному пункту та визначили подальші дії. Вірю, що наші подальші спільні зусилля дадуть плідні результати», - наголосила Юлія Свириденко.

Як зазначено, сторони також обговорили можливості посилення захисту українських портів та створенням демілітаризованої зони в Чорному морі заради відновлення морської торгівлі. Якщо вдасться реалізувати ці проєкти, то експортні можливості для українського бізнесу збільшаться, що також має пришвидшити зростання української економіки.

Американські партнери зацікавлені в підтримці економічних пріоритетів України за трьома основними напрямками:

  • покращення ефективності роботи митниці, збирання податків та збільшенням можливостей для зернового експорту.
  • Україні обіцяють підтримку у розвитку прибуткових секторів економіки - оборони та енергетики, а також розглянути можливості використання заморожених російських активів.
  • підтримки приватного сектору економіки та повернення українців додому.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності