Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Вплив війни на експортну діяльність підприємств Черкащини

22 Листопада 2023 10:56

Вплив війни на експортну діяльність підприємств Черкащини

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) у рамках співпраці з регіонами підготував спеціальний звіт «Бізнес під час війни: Черкаська область», за результатами Нового щомісячного опитування підприємств для Черкаської області за вересень 2023 року.

Фахівці ІЕД зробили моніторинг економічної ситуації у Черкаській області у співпраці з Черкаською обласною державною адміністрацією. На основі Нового щомісячного опитування підприємств «Український бізнес під час війни» експерти підготували третій випуск дослідження для Черкаської області.

У вересні 2023 року в Черкаській області було опитано 30 підприємств, серед яких представлені підприємства від мікро- до великого розмірів (найчастіше – середні). Усі опитані підприємства – промислові. Серед них найбільшу частку складають підприємства харчової промисловості.

У Черкаській області, серед опитаних у вересні, 70% підприємств (ті, що змогли дати відповідь) були або є експортерами (63% на рівні України).

У вересні 2023 року більшість опитаних експортерів Черкащини вказали, що продовжували зовнішньоекономічну діяльність за останній рік. Серед експортерів регіону 95% опитаних вказали, що експортували до війни, а також продовжували експортувати впродовж останніх 12-ти місяців (84% на рівні країни). При цьому 5% не мали експорту за останні 12 місяців, хоча експортували до війни (15% на рівні країни).

У вересні на Черкащині продовжується тенденція щодо скорочення обсягів експорту. Індекс змін експорту становив -0,05 у Черкаській області, що нижче від результату на рівні країни, який був позитивним (+0,06). Показник був менш негативним, ніж у попередні два місяці (-0,25 у червні, -0,40 у липні та -0,10 у серпні). У вересні лише 5% експортерів регіону нарощували обсяги експорту, а 85,0% не змінювали. При цьому 10,0% експортерів скорочували обсяги експорту.

Покращилися очікування підприємств Черкащини щодо зростання експорту в короткостроковому періоді.

У вересні індекс очікуваних змін експорту в регіоні становив +0,03 (0 у травні та червні, +0,04 у липні та +0, 11 у серпні).

На рівні країни рівень очікувань щодо обсягів експорту більш оптимістичний (+0,29).

Більш детально за посиланням.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності