Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Україна розпочала перемовини із Молдовою та Румунією щодо створення коридору для пришвидшення експорту агропродукції

02 Листопада 2023 15:58

Україна розпочала перемовини із Молдовою та Румунією щодо створення коридору для пришвидшення експорту агропродукції

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури розпочало перемовини із Молдовою та Румунією щодо створення «зеленого коридору» між пунктами пропуску «Рені (Україна) – Джурджулешти (Молдова) – Галац (Румунія)» для пришвидшення руху товарів та експорту української аграрної продукції. Про це повідомляє Мінінфраструктури.

Це стало ключовою темою перемовин за участі заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергія Деркача, державного секретаря Міністерства інфраструктури та регіонального розвитку Республіки Молдови Мірча Паскалуце та державним секретарем транспорту та інфраструктури Румунії Іонелем Скріоштяну.

«Пропозиція запровадити «зелений коридор» містить низку заходів для всіх трьох країн. У першу чергу йдеться про спільний контроль між Україною та Молдовою та скоординований контроль між Молдовою та Румунією. Завдяки цьому рішенню ми зможемо зменшити кількість зупинок для вантажівок та відповідно пришвидшити контроль. Глобально це рішення дозволить вирішити питання комплексного розвитку інфраструктури на україно-молдавсько-румунському кордоні», – наголосив Сергій Деркач.

Ці пункти пропуску розташовані один біля одного та є стратегічними для товарів, що перевозять автотранспортом до портів, зокрема румунського Галацу.

Як зазначено, для створення «зеленого коридору», окрім запровадження спільного контролю, необхідні ще низка рішень, зокрема розбудова пункту пропуску «Рені». У такому разі представники органів контролю Молдови зможуть проводити всі необхідні процедури на виїзді з України.

План запуску «зеленого коридору» передбачає:

  • Реконструкцію дороги Рені – Галац і розширення її з 2 до 4 смуг,
  • Додаткове технічне оснащення пунктів пропуску,
  • Всі ці заходи можливі за підтримки рішення всіх трьох сторін.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності