Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

16-те Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни»: експорт

04 Жовтня 2023 12:16

16-те Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни»: експорт

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) видав 16-те Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за серпень 2023 року.

Метою проєкту є швидкий збір інформації про поточний стан економіки на рівні підприємства.

Отже, незважаючи на високий рівень довгострокової невизначеності та збільшення короткострокової невизначеності, результати діяльності підприємств покращилися, а очікування залишаються високими та знову зростають. Результати роботи підприємств, порівняно з попередніми місяцями, покращилися, а очікування щодо виробництва, продажу та експорту на три місяці знову зростають.

Експорт

Зміни щодо попереднього місяця

У серпні 2023 року, порівняно з липнем, показники експорту знову покращились. Значення індексу змін експорту збільшилось із -0,01 до 0,08, змінивши знак на додатний, що означає переважання у відсотковому розподілі частки тих, хто нарощував експорт. Частка опитаних, у яких обсяги експорту скоротились, у серпні дещо зменшилась, із 23,2% до 21,0%. Частка підприємств, які нарощували експорт, збільшилась із 20,5% до 26,1%. Частка тих підприємств, на яких обсяги експорту не змінились, зменшилась із 56,3% до 52,9%.

Розмір

Вищим та приблизно однаковим значення індексу змін експорту є для середніх (0,13) та великих (0,11) підприємств. Показник малих підприємств становить -0,04. Найнижчим значення є для мікропідприємств (- 0,44).

Регіон

У регіональному розрізі найвищими є показники Полтавської (1,00) та Львівської (0,07) областей. Найнижчим є значення для Сумської (-1,00) області.

Галузь

У галузевому розподілі індекс змін експорту має найвище значення для харчової (0,15) та легкої (0,11) промисловостей. Найнижче та від’ємне значення мають машинобудування (-0,09), металообробка (-0,11) та виробництво будівельних матеріалів (-0,12).

Очікувані зміни експорту

На наступні 3 місяці істотних змін показника не очікують. Значення індексу очікуваних змін експорту становить 0,38 (було 0,37). Частка тих, хто планує збільшення експорту, змінилась лише незначним чином, збільшившись із 37,4% до 38,4%, тоді як частка тих, хто планує скорочувати обсяги, істотно не змінилась та становить 4,5% (була 4,7%). Частка тих, хто не очікує жодних змін, також істотно не змінилась та становить 57,1% (було 57,9%).

Розмір

Найвищий показник очікувань щодо експорту мають великі (0,42) та середні (0,41) підприємства. Показник малих підприємств становить 0,12. Найнижчим та єдиним від’ємним показник очікувань є для мікропідприємств, для яких значення дорівнює нулю.

Регіон

Найвище значення індексу очікуваних змін експорту зафіксовано для підприємств Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської (по 1,00 для кожної) областей. Найгіршими є очікування представників бізнесу Сумської (-1,00) та Закарпатської (нуль) областей.

Галузь

Найвище значення індексу очікуваних змін експорту мають харчова та деревообробна (по 0,46 для кожної) промисловості. Найнижче значення має виробництво будівельних матеріалів (0,07).

Більш детально за посиланням.

Нове щомісячне опитування підприємств проводить ІЕД із травня 2022 року в рамках напрямку «Економічна аналітика під час війни», що є частиною проєкту «Громадська ініціатива «За прозору та чесну митницю», яка фінансується Європейським Союзом та співфінансується МБФ «Відродження» та Atlas Network.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності