Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

КМУ удосконалив надання авторизацій на застування митних спрощень

27 Вересня 2023 11:04

КМУ удосконалив надання авторизацій на застування митних спрощень

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2022 р. № 1092», розроблену Мінфіном. Мета - полегшити та прискорити процес отримання авторизацій на митні спрощення, що позитивно вплине на бізнес. Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

Ухвалені зміни відображають результати практичного застосування митними органами та бізнесом чинних положень щодо надання авторизацій на застосування митних спрощень.

Так, ключовою зміною є запровадження додаткової моделі оцінки показників фінансового стану підприємств, яка дасть можливість більшості підприємств отримати авторизації на загальні гарантії з пониженням рівня покриття до 50%, 30% та звільнення від гарантії.

Як зазначено, запроваджена додаткова модель передбачає наступне:

  • аналіз фінансового стану претендентів на отримання авторизацій на підставі динаміки розширеного кола показників (без будь-яких нормативних значень, як це передбачено базовою моделлю);
  • запровадження бальної шкали для різного типу авторизацій на загальні гарантії, залежно від зменшення рівня її покриття гарантією фінансової установи;
  • на період застосування додаткової моделі оцінки показників фінансового стану здійснюється щоквартальний (замість щорічного) моніторинг цього критерію, що вимагатиме від підприємств, які висловлять бажання застосувати таку модель, формувати та подавати проміжну фінансову звітність.

Мінфін нагадує, що попередньо у Митному кодексі України було також тимчасово знижено нормативні значення показників фінансового стану для підприємств, що претендують на отримання статусу АЕО. Ухвалені зміни врегульовують низку технічних питань та удосконалюють процес надання авторизацій на застосування митних спрощень, зокрема для транзитних спрощень у рамках Конвенції про процедуру спільного транзиту та NCTS.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності