Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Україна отримала статус асоційованої держави-учасниці «Тримор’я»

07 Вересня 2023 18:04

Україна отримала статус асоційованої держави-учасниці «Тримор’я»

6 вересня 2023 року на саміті Ініціативи трьох морів у Бухаресті Україна стала асоційованою державою-учасницею «Тримор’я». Про це повідомляє Міністерство економіки України.

«У перший день саміту дискусія концентрувалася передовсім на питанні України. Для наших партнерів війна, яку розпочала росія, стала приводом задуматися про необхідність зміни світових підходів - модернізацію інфраструктури, транспортних систем, забезпечення продовольством, залучення інвестицій у енергетику та інші стратегічні сектори, аби повністю позбутися російської нафти і газу. Партнери закликали нас долучитися до перебудови архітектури регіону, яка є вимогою часу через російську агресію», - зазначила Першого віцепрем’єр-міністр України – міністра економіки України Юлія Свириденко.

Для України і країн, які є членами чи асоційованими членами ініціативи Трьох морів, ключовим напрямком спрямування зусиль є розвиток логістики та торгівлі в регіоні.

Як підкреслила Перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України, держави, що беруть участь у цій ініціативі, розвивають транспортні спроможності для полегшення експорту з України, а тому, попри війну та регулярні обстріли, торгівля в Дунаї і торгівельні шляхи, які йдуть до портів Румунії, Болгарії, Хорватії і Греції швидко розвиваються.

«З перемогою і відновленням повної свободи навігації у Чорному морі, ми побачимо нову реальність торгівлі в регіоні Ініціативи трьох морів - вільну і ефективну, завдяки розвиненій інфраструктурі», - зазначила Юлія Свириденко.

Також Перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України звернула увагу на необхідність вирішення проблем, наявних у торговельних відносинах між країнами. Передусім йдеться про зняття бар’єрів у торгівлі та відновлення експорту українського зерна та інших культур, оскільки ця тема була частиною виступу Президента України Володимира Зеленського і зустрічей Першого віцепрем’єр-міністра на полях саміту.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності