Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Вплив війни на експортну діяльність підприємств: Київська область

17 Серпня 2023 16:03

Вплив війни на експортну діяльність підприємств: Київська область

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) презентував звіт «Бізнес під час війни: Київська область» за результатами Нового щомісячного опитування підприємств.

Звіт підготовлено спільно з департаментом економіки Київської обласної державної адміністрації.

У Київській області серед опитаних у червні 100% підприємств (ті, що змогли дати відповідь) були або є експортерами (62% на рівні України).

Як зазначено у дослідженні, у червні більшість опитаних експортерів Київщини вказали, що продовжували зовнішньоекономічну діяльність за останній рік.

Серед експортерів 92% опитаних вказали, що експортували до війни, а також продовжували експортувати впродовж останніх 12-ти місяців (84% на рівні країни). Водночас 8% експортували до початку війни, але не змогли відновити експорту впродовж останніх 12-ти місяців (15% на рівні країни).

За даними ІЕД, у регіоні серед опитаних також відсутні експортери, які вперше розпочали експортувати саме під час війни (упродовж останніх 12-ти місяців).

У червні темпи відновлення експорту в регіоні приблизно на рівні загальноукраїнських. Також у цьому місяцеві індекс змін експорту становив +0,08 у Київській області, тоді як на рівні країни він становив +0,06. До того ж показник був негативним у попередньому місяці (-0,11). У червні лише 16,7% експортерів регіону нарощували обсяги експорту, а 75,0% не змінювали. При цьому лише 8,3% експортерів скорочували обсяги експорту.

Залишаються позитивними очікування щодо зростання експорту в короткостроковому періоді.

У червні індекс очікуваних змін експорту в регіоні становив 0,67, що дещо вище за попередній місяць (0,60).

На рівні країни рівень очікувань щодо обсягів експорту менш оптимістичний (0,33).

Більш детально ознайомитись з дослідженням можна за посиланням.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності