Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Україна модернізуватиме пункти пропуску за сприяння ЄК

29 Червня 2023 15:02

Україна модернізуватиме пункти пропуску за сприяння ЄК

У рамках програми «Механізм «Сполучення Європи» (CEF) буде реалізовано шість проєктів розбудови західного кордону. Вони були розроблені спільно з Польщею, Румунією, Угорщиною та Словаччиною. Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Програмою передбачено модернізувати автомобільні та залізничні пункти пропуску, під’їздні шляхи, майданчики для паркування вантажівок, а також заплановано закупити обладнання для митного та прикордонного контролю.

Проєкти буде реалізовано на умовах співфінансування: 50% коштів мають виділити держави-автори проєктів, інші 50% – Єврокомісія. Зокрема, програма охопить наступні пункти пропуску:

  • «Ягодин – Дорогуськ»
  • «Краківець – Корчова»
  • «Мостиська ІІ – Медика»
  • «Порубне – Сірет»
  • «Вадул-Сірет – Дорнешті»
  • «Бережанка – Лужанка»
  • «Захонь – Чоп»

«Пріоритет Мінвідновлення – збільшити пропускну здатність пунктів перетину кордону. Це важливо для розвитку експортної логістики та оптимізації транспортних потоків. Загальна вартість схвалених Єврокомісією проєктів – понад 200 млн. євро. Вже працюємо над розробкою нових заявок на наступний рік. Фокус уваги – також на розбудові прикордонної інфраструктури», – підкреслив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

6 червня 2023 року віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков та єврокомісар з питань транспорту Адіна Велян підписали Угоду між Україною та ЄС про участь України у програмі Європейського Союзу «Механізм «Сполучення Європи». Угода дозволяє залучати фінансування ЄС для розвитку транспортних артерій та підтримки стійких транс’європейських мереж у сферах транспорту, енергетики та цифрових послуг.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності