Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Конференція «Аквакультура як ключовий фактор сталої продовольчої безпеки – Україна, Молдова, Грузія»

21 Червня 2023 10:04

Конференція «Аквакультура як ключовий фактор сталої продовольчої безпеки – Україна, Молдова, Грузія»

15-16 червня 2023 року українська делегація на чолі із заступником міністра аграрної політики та продовольства України Віталієм Головнею взяла участь у конференції високого рівня TAIEX «Аквакультура як ключовий фактор сталої продовольчої безпеки – Україна, Молдова, Грузія». Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Захід організовано Генеральним директоратом з морських справ та рибальства (DG MARE), Генеральним директоратом з питань політики сусідства та переговорів щодо розширення (DG NEAR) Європейської комісії.

Участь у конференції взяли представники Європейської комісії, європейських держав, бізнес-середовища, асоціацій виробників продукції аквакультури, міжнародних організацій тощо.

Головною метою заходу став обмін передовими практиками між країнами ЄС та державами-партнерами у рамках Інструменту технічної допомоги та обміну інформацією (TAIEX) для України, Грузії і Молдови щодо розвитку стійкої аквакультури для забезпечення продовольчої безпеки, а також обговорення питань інтеграції секторів аквакультури цих країн у європейський правовий простір.

Віталій Головня наголосив, що наразі розвиток вітчизняної аквакультури стримує військова агресія рф та її наслідки. Зокрема, руйнування російськими військами греблі на Каховському водосховищі – одне з найбільш яскравих свідчень терористичних дій росії в Україні. Внаслідок чого, окрім значних соціально-економічних збитків, прямі та непрямі збитки очікуються і у сільському та рибному господарстві, зокрема через знищення нерестових та нагульних площ, а також ймовірну масову загибель водних біоресурсів.

Водночас Віталій Головня підкреслив, що важливим фактором для розвитку рибної галузі України є співпраця з ЄС, Туреччиною, Норвегією, Світовим Фондом дикої природи тощо.

Міністр підкреслив, що Україна ставить перед собою амбітні цілі для розвитку аквакультури, серед яких:

  • збільшення кількості рибних господарств,
  • зростання виробництва продукції,
  • створення сприятливих умов для розвитку індустріальної аквакультури,
  • підвищення рибопродуктивності природних водойм та збереження їх біорізноманіття,
  • впровадження в Україні системи морського аквакультурного зонування AZA (Allocated Zones for Aquaculture) тощо.

«Україна завжди відкрита до діалогу та розвитку як дво- так і багатосторонньої співпраці для забезпечення сталого розвитку аквакультури. Ми переконані, що розширення співпраці на міждержавному та регіональному рівнях, підтримка міжнародної спільноти сприятиме якнайшвидшому відновленню нашого сектору аквакультури від наслідків агресивної війни, а також підвищить його стійкість з урахуванням викликів сьогодення», - резюмував Віталій Головня.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності