Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Цілі Мінекономіки 2023: збільшити обсяги програм допомоги бізнесу, подовжити дію безмитних режимів торгівлі, розширити експорт

21 Грудня 2022 17:16

Цілі Мінекономіки 2023: збільшити обсяги програм допомоги бізнесу, подовжити дію безмитних режимів торгівлі, розширити експорт

Центр економічної стратегії (ЦЕС) спільно з German Economic Team (GET) провели презентацію на тему: «Як українська економіка пережила 2022-й рік».

У заході також взяли участь міністр фінансів України Сергій Марченко та голова Національного банку України Андрій Пишний та заступник міністра економіки - Торговий представник України Тарас Качка. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Експерти Центру економічної стратегії представили річний огляд основних сфер економіки України, зокрема питання людського капіталу.

Тарас Качка під час заходу заявив, що наступного року Міністерство економіки України у своїй роботі буде робити ставку на підтримку бізнесу та розширення експортних можливостей.

«Наша мета на наступний рік - збільшувати обсяги програм допомоги бізнесу. Мова йде про грантові програми «єРобота» та програму пільгового кредитування «5-7-9%». В умовах війни - це найдієвіші механізми, які дозволяють підтримувати економічну діяльність суспільства. Тобто мова йде не про здешевлення продукції, не про вирівнювання конкурентних переваг, а в першу чергу - про підтримку економічної активності людей. Наше завдання зробити все, щоб під час війни люди думали про бізнес, про його розвиток і про створення нових робочих місць. Щоб не впасти в депресію, не зупинитися і потрібні саме такі механізми підтримки», - заявив Торговий представник України.

За його словами, наступного року КМУ буде намагатись подовжити дію безмитних режимів торгівлі з ЄС, США та Великою Британією якнайменше на той період, поки йде війна і український бізнес потребує підтримки.

Також у 2023-му Міністерство економіки буде активно працювати над розширенням українського експорту. Мова йде про розблокування чорноморських портів, зокрема Миколаєва, та розвиток інфраструктури на заході України, у якому бізнесу готові допомагати міжнародні фінансові організації (насамперед ЄБРР), які будуть фінансувати проєкти.

«Свобода навігації, свобода транспорту - те, чого ми прагнемо. Ситуація, коли повинні домовлятися про гарантії безпеки за тим чи іншим маршрутом, - це нонсенс, приклад того, як війни втручаються у торгівлю», - підсумував Тарас Качка.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності