Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Стале управління водними біоресурсами шляхом імплементації в українське законодавство європейських норм

12 Грудня 2022 15:19

Стале управління водними біоресурсами шляхом імплементації в українське законодавство європейських норм

8 грудня 2022 року відбулося чергове засідання робочої групи з питань розвитку рибного господарства України. У ньому взяли участь представників Мінагрополітики, Держрибагентства, Офісу ефективного регулювання (BRDO), громадськості та експертів галузі. Про це повідомляє Держрибагентство.

Під час заходу презентовано попередню концепцію проєкту Закону України «Про забезпечення простежуваності походження водних біоресурсів та продукції з них», розробленого з метою сталого управління водними біоресурсами шляхом імплементації в українське законодавство європейських норм.

Проєктом документу визначено основні правові та організаційні засади простежуваності походження водних біоресурсів та продукції, виробленої з простежуваних видів водних біоресурсів, починаючи з етапу вилову риби та закінчуючи етапом реалізації кінцевому споживачу.

«Це надзвичайно важливий законопроєкт для виконання Україною окремих положень Угоди про асоціацію з ЄС. Водночас він відкриває нові можливості для експорту нашої рибопродукції, залучення дотацій, фінансової або технічної допомоги. Імплементація документу про простежуваність походження риби забезпечить наших споживачів якісною продукцією, а також виключить можливість легалізації незаконно добутої риби та суттєво скоротить «тіньовий обіг» водних біоресурсів в цілому», - зазначив заступник міністра Мінагрополітики Віталій Головня.

Законопроєкт передбачає наступне.

По-перше, створення електронної системи простежуваних видів водних біоресурсів, яка міститиме відомості про:

  • простежувані види водних біоресурсів;
  • вилов або вирощування в умовах аквакультури;
  • продукцію переробки з водних біоресурсів;
  • продавців промислового вилову водних біоресурсів та продуктів аквакультури;
  • перші операції продажу;
  • походження простежуваних видів водних біоресурсів та/або продукції з них;
  • місце вивантаження водних біоресурсів та продукції з них.

По-друге, створення електронних товарно-транспортних накладних, які будуть супроводжувати продукцію під час транспортування і міститимуть інформацію про продавця, покупця, перевізника, ідентифікаційний номер кожної партії, обсяги та види водних біоресурсів, пункти навантаження та розвантаження, географічне походження партій тощо.

Слід також зауважити, що проєктом передбачено окремі процедури простежуваності для продукції аквакультури та під час промислового вилову водних біоресурсів.

У ході засідання члени робочої групи обговорили проблемні питання щодо простежуваності, зокрема червонокнижних та осетрових видів риб.

За результатами обговорення заступник міністра Мінагрополітики Віталій Головня зазначив, що всі отримані конструктивні пропозиції та зауваження будуть враховані та опрацьовані і найближчим часом буде презентовано безпосередньо вже драфт законопроєкту.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності