Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

КМУ підтримав ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною

07 Травня 2024 17:09

КМУ підтримав ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною

7 травня 2024 року на засіданні Кабінету Міністрів України було схвалено законопроєкт щодо ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Україною та Турецькою Республікою. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Як зазначено, сьогоднішнє рішення створює підстави для завершення внутрішньодержавних процедур щодо набрання чинності цієї Угоди. Ця угода створює додаткові можливості для розвитку торговельних зв’язків завдяки преференційним умовам доступу до ринків товарів та послуг обох країн, забезпеченню більшої прозорості у питаннях регулювання, зниження операційних витрат бізнесу через усунення бар’єрів в торгівлі та підвищенню ефективності розвитку національних економік.

«Угода про вільну торгівлю між Україною та Турецькою Республікою відкриє нові можливості для безмитної або частково безмитної торгівлі між нашими країнами, зокрема спростить логістику, адже це важлива умова для роботи українського бізнесу під час війни, а також сприятиме залученню взаємних інвестицій. Сподіваємось на підтримку депутатів щодо схвалення законопроєкту та завершення процесу лібералізації торгівлі між Україною і Турецькою Республікою», - зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Угода передбачає скасування Туреччиною ввізного мита для близько 93,4% промислових товарів та 7,6% сільськогосподарських товарів. Після закінчення дії перехідних періодів 3-7 років Туреччиною буде скасовано ввізні мита ще для 1,5% промислових товарів та для 28,5% сільськогосподарських товарів.

Україна скасує ввізні мита для близько 56% промислових товарів та 11,5% сільськогосподарських товарів. Після закінчення дії перехідних періодів (2-5 років для промислових товарів, 2-10 років для сільськогосподарських товарів) Україною буде скасовано ввізні мита ще для 43,2% промислових товарів та для 53,7% сільськогосподарських товарів.

Відповідно до повідомлення Мінекономіки, положення Угоди охоплюють торгівлю товарами та послугами, застосування положень Конвенції Пан-Євро-Мед для визначення походження товарів, права інтелектуальної власності, застосовування санітарних та фітосанітарних заходів, скасування технічних бар'єрів у торгівлі, е-комерцію, митне співробітництво, комерційну присутність підприємств, а також застосування захисних заходів.

Далі законопроєкт буде направлено на ратифікацію Верховною Радою України. Після ратифікації парламентами країн Угода набере чинності через 2 місяці після отримання підтвердження про завершення внутрішньодержавних процедур останньою зі сторін.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності