Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Відбулася перша робоча зустріч щодо розроблення нового Митного кодексу України на основі Митного кодексу ЄС

05 Березня 2024 15:39

Відбулася перша робоча зустріч щодо розроблення нового Митного кодексу України на основі Митного кодексу ЄС

У Києві відбулася стартова зустріч керівництва Міністерства фінансів України та Державної митної служби України із менеджментом Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами (EU4PFM) та представниками Команд підтримки реформ Мінфіну та Держмитслужби щодо розроблення нового Митного кодексу України на основі Митного кодексу ЄС. Про це повідомляє Держмитслужба.

Як зазначено, підготовка документу спрямована на виконання вимог до України як країни-кандидатки на вступ до ЄС.

«Український вибір – це якнайшвидша євроінтеграція, тому ми посилюємо підготовчі процеси до вступу в ЄС у сфері митниці. Ця робота надважлива і непроста. Адже необхідно, з одного боку, дотримуватись європейських процедур, а з іншого – врахувати у новому Митному кодексі України реалії українського життя й потреби вітчизняного бізнесу. Водночас ми маємо забезпечити безперебійність роботи митниці: не можна допустити зупинку товарообігу чи руху через кордони ні на мить. Основна робота за Мінфіном і Держмитслужбою: налагодження ефективності усіх процесів, впровадження, тестування і, як результат, отримання позитивного висновку Єврокомісії», – зазначив заступник міністра фінансів Юрій Драганчук.

Також він повідомив про створення 15 експертних команд для написання нового Митного кодексу України, які мають підготувати на основі Митного кодексу ЄС базовий проєкт нового Митного кодексу України для його подальшого обговорення із залученням широкого кола експертів, представників громадськості та бізнесу.

«Враховуючи незворотній шлях євроінтеграції України, гармонізація нашого законодавства з європейським стала окремим блоком Національної стратегії доходів до 2030 року. Зараз ми розпочинаємо підготовку нового Митного кодексу України, який би охоплював усі основні положення законодавства ЄС у митній сфері», - зазначив в.о. голови Держмитслужби Сергій Звягінцев.

«Одним із ключових завдань сучасної митниці є сприяння міжнародній торгівлі. Наближення до європейських практик спрощення митних формальностей і скорочення часу оформлення товарів сприятиме інтенсифікації експортно-імпортних операцій на українському кордоні. Це основні напрями, над якими ми будемо працювати під час розробки положень нового Митного кодексу. Тому ми розраховуємо на підтримку європейських партнерів», - наголосив Сергій Звягінцев.

Ключовий міжнародний експерт EU4PFM з питань митниці Вітяніс Алішаускас зазначив: «Наш проєкт підтримує митну реформу в Україні. Ми підтримували разом з іншими партнерами тактичні кроки з наближення українського митного законодавства до європейського крок за кроком, і зараз нам дуже приємно брати участь у народженні написання нового Митного кодексу України на основі Митного кодексу ЄС. Будемо підтримувати експертами, які працюватимуть в робочих групах за напрямками, разом із експертами Команди підтримки реформ Мінфіну. Сподіваюся, до кінця року в нас, як результат, буде документ такої якості, який ми зможемо показати громадськості».

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності