Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Аналіз ринку залізничної техніки в умовах повномасштабної війни

01 Березня 2024 13:08

Аналіз ринку залізничної техніки в умовах повномасштабної війни

Українські виробники залізничної техніки мають значний потенціал для розвитку потужностей та присутності на внутрішньому й світовому ринках.

Залізниця є домінуючим видом транспорту в нашій країні.

Мережею шляхів загальною довжиною близько 20 тис. км залізничники перевезли більше 61% від загального об’єму переміщених вантажів у 2021 році. Укрзалізниця та інші логісти експлуатують величезну кількість залізничної техніки, створюючи попит на нові вироби і запчастини.

Так, станом на 2019 рік на балансі Укрзалізниці знаходилися 85,2 тис. вантажних вагонів, 4,3 тис. пасажирських, близько 3,9 тис. локомотивів. У інших експлуатантів у 2021 році знаходилися 88,1 тис. вантажних вагонів та 2,5 тис. локомотивів.

За останні роки виробництво залізничної техніки в України переживало періоди як підйому, так і падіння. Не беремо до уваги 2022 рік, коли через велику війну випуск техніки знизився найбільш суттєво.

Проблеми у галузі з’явилися дещо раніше. Якщо у 2018 році вітчизняними підприємствами вироблено 11,4 тис. вантажних вагонів, у 2019 р. – 10,8 тис., то у 2020 випущено лише рієнтовно 3,3 тис. одиниць цього виду рухомого складу, а у 2021 р. – 2,5 тис. одиниць.

Електровози та тепловози в Україні майже не виробляють після того, як у 2014 році став окупованим Луганський тепловозобудівний завод, а Дніпровський електровозобудівний завод займається тільки ремонтом локомотивів з 2008 року.

За підсумками 2022 року українські підприємства виготовили 1,1 тис. вантажних вагонів, 48 – пасажирських та спеціалізованих, 2,7 тис. тонн запчастин, 1,8 тис. контейнерів.

Детальніше з аналізом ринку залізничної техніки в умовах повномасштабної війни можна ознайомитися за посиланням.

Дослідження здійснено компанією «Про-Консалтінг» на замовлення Офісу з розвитку підприємництва та експорту, національного проєкту Дія.Бізнес за підтримки програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яка спільно фінансується ЄС та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. GIZ Ukraine.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності