Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Послідовність дій у випадку порушення цілісності митних пломб

04 Березня 2024 16:57

Послідовність дій у випадку порушення цілісності митних пломб

Зважаючи на радикалізацію протестів польських фермерів, що подекуди супроводжуються провокаціями із пошкодженням митних пломб, Державна митна служба України надала роз’яснення для автоперевізників:

  • Відповідно до ч. 5 ст. 326 Митного кодексу України, засоби забезпечення ідентифікації можуть змінювати чи знищувати тільки митні органи або інші органи, з дозволу митних органів.

Коли існує реальна загроза знищення, безповоротної втрати чи істотного псування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, необхідно терміново сповіщати найближчий до вас митний орган про зміну, вилучення чи знищення засобів забезпечення ідентифікації з наданням документальних доказів. Такі ж норми закладені у міжнародних правилах.

  • Зокрема, Митна конвенція про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП стверджує, що, у разі пошкодження митних пломб у дорозі, перевізник повинен негайно звернутися до митних органів, якщо такі є поблизу. Якщо ні, то до будь-яких інших компетентних органів країни, в якій він знаходиться. Такі органи за можливо короткий термін складають протокол, що міститься у книжці МДП (додаток 1, правила користування книжкою МДП).

  • Якщо перевезення оформлено в NCTS, то відповідно до ст. 44 Доповнення І до Конвенції про процедуру спільного транзиту, у випадку інциденту поломки або порушення цілісності митної пломби з незалежних від перевізника причин, перевізник зобов’язаний внести необхідні записи до транзитного супровідного документа та невідкладно пред’явити товари після інциденту разом із таким документом найближчому митному органу країни, на території якої перебуває транспортний засіб. Якщо митні органи, на території яких перебуває транспортний засіб, вважають, що відповідну операцію спільного транзиту можна продовжувати після того, як вони вжили усіх необхідних заходів, вони засвідчують записи, внесені перевізником до транзитного супровідного документа.

У випадку порушення цілісності засобів ідентифікації товарів, крім звернення до найближчих митних органів, Держмитслужба рекомендує також негайно звертатись із заявою до місцевих правоохоронних органів та ретельно документувати подію як форс-мажор.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності