Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Польща та Україна провели чергову зустріч щодо розблокування кордону

15 Лютого 2024 14:17

Польща та Україна провели чергову зустріч щодо розблокування кордону

Відбулась чергова зустріч заступника міністра Сергія Деркача із заступником міністра інфраструктури Польщі Павелом Ганцажем за участі представників митних та прикордонних служб обох країн на україно-польському кордоні. Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Наша позиція залишається незмінною: ми маємо спільно вирішувати проблеми і відкриті до діалогу та компромісів, що не будуть шкодити інтересам перевізників. Блокада кордону завдає збитків економікам України, Польщі та країн ЄС. Тому спільно з партнерами вживаємо всіх необхідних заходів тут і зараз, щоб не допустити повторних протестів з боку польських перевізників.

Враховуючи це, ми продовжуємо функціонування пілотних проєктів на пунктах пропуску «Ягодин – Дорогуськ» та «Нижанковичі – Мальховіце» до 1 березня», – наголосив Сергій Деркач.

Як зазначено, йдеться про розділення у системі «єЧерга» завантажених та порожніх транспортних засобів у пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ», а також відсутність потреби реєструватись у системі «єЧерга» порожнім вантажівкам на пункті пропуску «Нижанковичі – Мальховіце».

Заступник міністра наголосив, що стабільна та ритмічна робота кордону прямо впливає на функціонування системи «єЧерга». Остання дозволяє перевізнику керувати своїм часом для перетину кордону.

«Під час зустрічі продемонстрували польським колегам роботу системи «єЧерга» у п/п «Ягодин», включно із відеофіксацією заїзду на пункт пропуску та автоматичною верифікацією транспортного засобу на предмет реєстрації у системі. Безпосередньо на місці показали колегам, що система прозора та допомагає мінімізувати будь-які корупційні ризики. Але головне для її роботи – безперебійна та прогнозована кількість вантажівок, що перетинають кордон. Лише в такому разі кожен водій зможе точно знати, коли перетне кордон. В умовах блокади, організованої польськими фермерами, жоден перевізник не може планувати свою діяльність, а українська економіка продовжує нести збитки. Зі свого боку ми всіляко підтримуємо Міністерство агрополітики у спробах розв’язати цю ситуацію», – підсумував Сергій Деркач.

Нагадаємо, розблокувати українсько-польський кордон вдалось 17 січня 2024 року. Відповідні домовленості були погоджені Міністерством інфраструктури Польщі з протестувальниками. У рамках цієї угоди передбачені заходи, які раніше підтримало Міністерство відновлення України, а саме: пілотні проєкти на пунктах пропуску «Ягодин – Дорогуськ» та «Нижанковичі – Мальховіце», створення Робочої групи, що аналізуватиме ситуацію у сфері двосторонніх перевезень. Також з 9 лютого 2024 року кілька ключових пунктів пропуску почали блокувати польські фермери.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності