Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Представники України та ЄС обговорили питання торгівлі та відзначили прогрес України щодо наближення законодавства до регламентів ЄС у частині СФЗ

22 Грудня 2023 15:04

Представники України та ЄС обговорили питання торгівлі та відзначили прогрес України щодо наближення законодавства до регламентів ЄС у частині СФЗ

Наприкінці 2023 року відбулось засідання Підкомітету з управління санітарними та фітосанітарними заходами (СФЗ) Комітету асоціації Україна – ЄС у торговельному складі. До складу української делегації увійшли представники Держпродспоживслужби, Мінагрополітики, МОЗ, МЗС, Мінекономіки, Секретаріату КМУ, Урядового офісу координації європейської та євроантлантичної інтеграції та Представництва України при ЄС. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Як зазначено, під час засідання українські делегати разом з представниками Генерального директорату з охорони здоров’я та харчової безпеки Єврокомісії (DG SANTE) обговорили проблемні питання двосторонньої торгівлі між Україною та Євросоюзом і окремо зазначили прогрес України щодо наближення національного законодавства до регламентів ЄС у частині СФЗ.

Сторони обговорили стан виконання операційних висновків сьомого засідання Підкомітету з управління СФЗ та відзначили довготривалу і взаємну співпрацю.

Українська сторона поінформувала стосовно прийнятих нормативно-правових актів у сфері благополуччя тварин та відзначила, що план виконання гармонізації законодавства України з вимогами ЄС у частині санітарних та фітосанітарних заходів виконано на 81%.

Українські делегати висловили подяку ЄС за сприяння у наданні дозволу окремими країнами-членами ЄС щодо транзиту живих тварин (великої та дрібної рогатої худоби), окремих неавторизованих видів м’ясних продуктів, інкубаційних яєць територією Європейського Союзу з України до третіх країн.

Досягнуто прогресу щодо української заявки для доступу свинини на ринок ЄС - європейська сторона надасть низку запитальників з метою оцінки функціонування системи державного нагляду за виробництвом свинини в Україні.

Українська сторона підкреслила важливість впровадження в Україні електронної системи управління інформацією щодо державного контролю (IMSOC) та її системних компонентів, зокрема системи TRACES, що скоротить і пришвидшить проходження обов’язкових процедур на державному кордоні для українських експортерів до ЄС.

Забезпечено успішне впровадження інтеграції для деяких областей України, реалізовано пілотний проєкт у трьох областях, наступного року очікується розширення застосування зазначеної системи на всю країну.

Європейська комісія відзначила дуже високий рівень імплементації TRACES в Україні. З червня 2023 року видано вже 8000 сертифікатів. За результатами заходу учасники домовились про подальшу взаємодію, зокрема щодо взаємних кроків, які покликані збільшити міжнародний товарообіг та сприяти імплементації європейських регламентів в українське законодавство.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності