Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

17-те Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни»: експорт

14 Листопада 2023 14:58

17-те Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни»: експорт

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) видав 17-те Щомісячне опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за вересень 2023 року.

За інформацією ІЕД, усього в сімнадцятій хвилі було опитано 534 підприємства.

Підприємства розташовані у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях та у Києві.

Експорт

Зміни щодо попереднього місяця

У вересні 2023 року, порівняно із серпнем, темпи зростання експорту дещо сповільнились. Значення індексу змін експорту незначним чином зменшилось, із 0,08 до 0,06. Зменшилась і частка опитаних, у яких обсяги експорту скоротились, із 21,0% до 19,9%, і частка підприємств, які нарощували експорт, із 26,1% до 23,9%. Водночас частка тих підприємств, на яких обсяги експорту не змінились, збільшилась із 52,9% до 56,2%.

Розмір

Вищим та приблизно однаковим значення індексу змін експорту є для великих (0,13) та середніх 0,09 підприємств. Показник мікропідприємств дорівнює нулю. Найнижчий показник із від’ємним значенням мають малі (-0,14) підприємства.

Регіон

У регіональному розрізі найвищими є показники Полтавської (1,00) та Івано-Франківської (0,86) областей. Найнижчим є значення для Сумської (-1,00) області.

Галузь

У галузевому розподілі індекс змін експорту має найвище значення для харчової (0,21) та легкої (0,16) промисловостей. Найнижче та від’ємне значення мають машинобудування та металообробка (по -0,36 для кожної галузі).

Очікувані зміни експорту

На наступні три місяці очікується погіршення показника. Значення індексу очікуваних змін експорту зменшилось із 0,38 до 0,29. Частка тих, хто планує нарощувати експорт, зменшилась із 38,4% до 31,6%, водночас, частка тих, хто планує скорочувати обсяги, істотно не змінилась та становить 4,0% (була 4,5%).

Частка тих, хто не очікує жодних змін, збільшилась із 57,1% до 64,4%.

Розмір

Найвищий та приблизно однаковий показник очікувань щодо експорту мають великі (0,34)та середні (0,30) підприємства. Показник малих (0,19) та мікропідприємств (0,15) є значно нижчим.

Регіон

Найвище значення індексу очікуваних змін експорту зафіксовано для підприємств Полтавської, Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської (по 1,00 для кожної) областей. Найгіршими є очікування представників бізнесу Києва (-0,17) та Сумської (-0,50) області.

Галузь

Найвище значення індексу очікуваних змін експорту мають харчова (по 0,41) та хімічна (0,26) промисловості. Найнижче та від’ємне значення має машинобудування (-0,11).

Більш детально за посиланням.

Нове щомісячне опитування підприємств проводиться ІЕД із травня 2022 року в рамках напрямку «Економічна аналітика під час війни», що є частиною проєкту «Громадська ініціатива «За прозору та чесну митницю», яка фінансується Європейським Союзом та співфінансується МБФ «Відродження» та Atlas Network.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності