Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Як за підтримки ЕКА експортувати понад 90% продукції та продавати на Амазон

16 Жовтня 2023 15:01

Як за підтримки ЕКА експортувати понад 90% продукції та продавати на Амазон

Держава через інструмент Експортно-кредитного агентства намагається вирішити питання підтримки підприємців, адже виступає гарантом повернення виданих позик на виконання зовнішньоекономічних договорів (ЗЕД), що робить банківські кредити доступнішими для українських експортерів.

Так, компанія «Гудевас» виробляє елементи Монтессорі-середовища (дитячі спортивні комплекси, гірки, гойдалки, обладнання для ігрових кімнат, сортери тощо) та з 2021 року експортує понад 90% своєї продукції. Компанія має власні склади у США, Канаді, Великобританії та Німеччині, а звідти має змогу відправляти їх по усій Європі.

«Саме з початком 2022 року ми налагодили основні канали продажу на США та Європу, а плани розвитку, полягали у спрямуванні коштів на поліпшення сайту, рекламу на Google, Amazon, Etsy та розширення ринків збуту за рахунок нових країн: Канади, Німеччини, Швеції та Данії», – згадує директор компанії «Гудевас» Владислав Потьомка.

У планах також було придбання власної нерухомості та оновлення парку обладнання. Саме воно і привело компанію у 2023 році до АБ «Укргазбанк».

«Ми повинні були внести суттєву суму власного внеску на купівлю нерухомості, що призвело б до зменшення наявних оборотних коштів, а також мали певні домовленості з новою компанією-дистриб’ютором щодо обміну досвідом продажами на платформі «Амазон», з якою уклали контракт на постачання нашої продукції, – розповідає керівник напрямку залучення фінансування Олександр Вітько. – Однак усі онлайн-платформи та нові іноземні партнери, враховуючи ризики військових дій на території України, не готові були сплачувати будь-які авансові платежі, а готові були працювати лише за післяоплатою з великим відтермінуванням».

АБ «Укргазбанк», який є учасником програми підтримки експортерів і партнером Експортно-кредитного агентства, запропонував Гудевасу скористатися спільним продуктом.

«Важко оцінити, чи швидко ми пройшли всі етапи процедур, адже розглядали одразу декілька проєктів кредитного фінансування: інвестиційний кредит і обігові кошти за програмою Експортно-кредитного агентства, але, припускаю, що у випадку розгляду окремою заявкою за програмою ЕКА від дати звернення до схвалення рішення пройшло б не більше 1 місяця. На всіх етапах розгляду ми отримували всебічну допомогу банку», – каже Олександр Вітько.

«Наша компанія отримала кредит на 5 млн грн. Ми змогли подолати касовий розрив, спричинений переведенням суттєвої частини грошових потоків на купівлю власної нерухомості, зберегли необхідну циклічність закупівлі сировини, виробництва і відвантаження продукції та створили чотири нових робочих місця», – підсумовує Владислав Потьомка.

Гудевас планує подальші звернення щодо фінансування за програмою ЕКА, сподівається на збільшення термінів, на які воно може бути видане, та збереження пільгової кредитної ставки за цими продуктами, щоби воно було доступним для максимально широкого кола компаній-експортерів. «Усі галузі, що створюють додану вартість (переробні компанії) для нашої держави та продають свої товари за кордон, повинні мати доступ до цього фінансового інструменту», – вважають у компанії.

Подати заявку на отримання доступного кредиту експортер може за посиланням.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності