Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

КМУ пропонує ЄС та країнам-сусідам компроміс щодо української агропродукції

20 Вересня 2023 10:19

КМУ пропонує ЄС та країнам-сусідам компроміс щодо української агропродукції

Україна буде позиватися у СОТ проти Польщі, Словаччини та Угорщини, які вдалися до односторонньої блокади імпорту українського продовольства. Про це повідомляє КМУ.

«Минулого тижня Єврокомісія скасувала обмеження на імпорт українського продовольства. На жаль, наші західні сусіди — Польща, Словаччина та Угорщина — вдалися до односторонньої блокади. Це удар по нашій економіці, по самих принципах роботи Євросоюзу, по світовій продовольчій безпеці», — наголосив Прем’єр-міністр.

Одночасно КМУ пропонує ЄС та країнам-сусідам компроміс. Україна впровадить ефективні заходи контролю та верифікації за експортом 4-х груп товарів.

«Ми будемо надавати ЄС та сусідам митні дані щодо експорту визначених товарів та будемо збирати дані про кінцевий пункт відправлень у системі електронної черги. Наша ключова пропозиція — це запровадження системи верифікації на експорт визначених агротоварів до 5 держав-членів ЄС. Ми обговорюємо цю пропозицію з Єврокомісією», — сказав Денис Шмигаль.

Нагадаємо, Україна також подала формальний запит до Польщі, Угорщини, Словаччини про порушення норм СОТ. Крім того, наша держава починає антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній сфері.

«Якщо Польща, Угорщина, Словаччина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи, то Україна буде вводити дзеркальні або взаємні торгові обмеження. Найважливіше пам’ятати — ми всі на одному боці. На боці європейських цінностей і демократії. А по інший бік — російський тероризм, варварство і диктатура. У таких умовах мусимо бути єдиними, підсилювати одне одного та протидіяти ворогу разом», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності