Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Швейцарія продовжує підтримувати Україну в її євроінтеграційному курсі та розвитку органічного і молочного секторів

12 Вересня 2023 15:48

Швейцарія продовжує підтримувати Україну в її євроінтеграційному курсі та розвитку органічного і молочного секторів

Розпочалася фаза II швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP), загальною метою якої є сприяння сталій торгівлі, збільшенню та покращенню робочих місць шляхом посилення конкурентоспроможності та розвитку потенціалу малих і середніх підприємств в органічному та молочному секторах.

На першому засіданні Наглядової ради фази II Програми, що відбулося 7 вересня 2023 року у Києві, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький зазначив: «Обидва сектори - органічний та молочний, які продовжує підтримувати Швейцарія, є критично важливими для України. Насамперед ця допомога сприяє нарощуванню виробництва продукції з доданою вартістю, на що в Україні є великі перспективи як для збільшення експорту цієї продукції, так і для поширення її на внутрішньому ринку. Тому для нас є надзвичайно важливим сталий підхід Швейцарської Конфедерації в довгостроковій підтримці цих секторів».

Т.в.о. голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко наголосила: «В рамках підтримки Програми органічного та молочного секторів ми надзвичайно цінуємо той рівень співпраці, який ми маємо. В умовах війни, в яких перебуває Україна, підвищувати рівень обізнаності, шукати шляхи вдосконалення виробництва органічних та молочних продуктів для внутрішнього ринку та розширення доступу на зовнішні ринки, були і залишаються пріоритетними. Дякую, що Програма покращує обізнаність про українську органічну та молочну продукцію та допомагає спільно формувати та впроваджувати законодавство відповідно до світових та, зокрема вимог ЄС».

Про важливість Програми та багаторічну швейцарсько-українську співпрацю зазначив Сільван Хунгербюлер, менеджер програм, координатор органічного напряму відділу просування торгівлі Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO, Швейцарія): «Під час впровадження фази I QFTP ми переконалися, що команда Програми якісно виконує поставлені перед нею цілі щодо розвитку органічного та молочного секторів. QFTP сприяє створенню нових торговельних можливостей та конкурентного бізнес-середовища. Зі свого боку ми готові сприяти діям Програми, які будуть забезпечувати розвиток торгівлі органічними та молочними продуктами».

Головою Наглядової ради було обрано Андрія Литвина, заступника директора державної установи «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» (EEPO), який наголосив: «За час нашого плідного партнерства з Програмою нам спільно вдалося реалізували велику кількість заходів для бізнесу. Ми цінуємо комплексний підхід QFTP, який охоплює всі частини підтримки українського малого та середнього бізнесу. Також висловлюю подяку швейцарським партнерам за те, що вони поділяють наші пріоритети і підтримують розвиток українського бізнесу, допомагаючи як фінансово, так і організаційно в реалізації багатьох проєктів для українського органічного та молочного підприємництва».

Під час засідання були затверджені фінальний звіт фази I QFTP та план діяльності фази II Програми до червня 2024 року.

Очікують, що в результаті впровадження фази II Програми, яка триватиме до 2026 року, нормативно-правова база буде вдосконалена та гармонізована з законодавством ЄС, покращено бізнес-середовище, а також підвищено торговельний потенціал на внутрішньому та зовнішньому ринках продукції з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах.

Швейцарсько-українська програма «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) впроваджується за підтримки Швейцарії Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності