Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Публічна дискусія «Чи можливо відновити експорт під час війни?»

06 Липня 2023 18:17

Публічна дискусія «Чи можливо відновити експорт під час війни?»

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) провів публічну дискусію на тему: «Чи можливо відновити експорт під час війни?».

Експерти ІЕД презентували результати дослідження щодо експортної діяльності підприємств під час війни.

Воно виконано у рамках Нового щомісячного опитування підприємств «Український бізнес під час війни» (за результатами тринадцятого щомісячного опитування керівників підприємств «Український бізнес під час війни» (травень 2023).

Дослідження показує, що бізнесу складно відновлювати експорт під час війни, зокрема:

  • Досягнуто певної стелі відновлення експорту: 19% підприємств не мали експорту впродовж останніх 12 місяців, хоча експортували до війни.
  • 80% підприємств-експортерів мали експорт впродовж останніх 12 місяців. Однак війна обмежила відновлення обсягів експорту.
  • Більше половини підприємств (59%) не очікують змін обсягів експорту в найближчі декілька місяців. Однак 37% вказують про очікуване зростання, а лише 3% - про скорочення.
  • Головними перешкодами для експортерів станом на травень 2023 року були черги на західних кордонах України (68%), морська блокада (44%), брак залізничних вагонів/вантажівок/водіїв (33%) та складні митні формальності (33%).

За даними ІЕД, логістичні труднощі та війна є складними викликами для експортерів. Експерти погоджуються, що без відновлення вільного доступу до моря неможливо відновити довоєнні обсяги експорту, однак необхідно працювати над пошуком шляхів для зростання навіть під час війни.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності