Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Офіс з просування експорту разом з МІМ допомагають Таджикистану у налагодженні міжнародної торгівлі

07 Квітня 2021 14:33

Офіс з просування експорту разом з МІМ допомагають Таджикистану у налагодженні міжнародної торгівлі

Напрацювання ДУ «Офіс з просування експорту України» лягли в основу навчальної програми «Основи створення і управління бізнесом», яку Міжнародний інститут менеджменту (МІМ) буде реалізовувати у Таджикистані до липня 2021 року для співробітників Агентства з експорту при Уряді Республіки та інших держслужбовців за підтримки GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH).

Передбачається, що низка з 6-ти тренінгових модулів допоможе фахівцям не лише підвищити персональні компетенції, але й у майбутньому самим стати тренерами і виконувати роль кураторів для компаній-експортерів та підприємств. Місія Офісу у даній програмі – поділитись практиками, знаннями щодо менеджменту та діяльністю державної інституції з представниками Агентства з експорту при Уряді Республіки Таджикистан.

Перший модуль (із шести запланованих у рамках програми «Основи створення і управління бізнесом») був присвячений питанням міжнародно-правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності та складався з двох частин - теоретичної та практичної.

Офіс з Просування Експорту в Таджикістані

Лекції на дану тему та відповідні обговорення провів завідувач кафедри гуманітарного розвитку МІМ, к.ю.н., доцент Володимир Посполітак. Практичну ж частину проводила директорка ДУ «Офіс з просування експорту України» Тетяна Міськова.

Під час виступів вона поділилась основами веденням експортної діяльності, базовим принципам побудови організації з підтримки експорту, цифровізації послуг, основами логістики та управління ланцюгами постачання.

“Слухачів зацікавили торговельні місії та закордонні виставки, бо вони такого не роблять. Хоча це основний канал пошуку партнерів, це те, за чим до нас приходять клієнти з бізнесу, тому ми над цим ґрунтовно працюємо. І другий момент, який дуже сподобався стороні, яка приймала, і був ключовим, – це наш експортний веб-портал, де у нас дуже багато заготовок документів – чек-листи, тест готовності на експорт тощо. Вся ця практична сторона їх дуже вразила, бо є бажання також все відцифровувати у цьому напрямку”, – зазначила Тетяна Міськова.

Офіс з Просування Експорту в Таджикістані

Українська сторона готова надати усі наявні напрацювання з розробки аналогічного порталу у Таджикистані, адаптувавши його під місцеву специфіку. Крім того, представники GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) у Таджикистані, які фінансують навчальну програму «Основи створення і управління бізнесом», готові посприяти у розробці ресурсу.

За словами Володимира Посполітака, державні структури Таджикистану виявляють глибокий і живий інтерес до пропонованих їм знань. Він також відзначає потужну команду Агентства на чолі з директором Шавкатом Бобозодою, яка спрямована не лише на сприйняття матеріалу та досвіду, але й до дискусій і осмислення змісту одразу в контексті місцевих реалій.

“Ми обговорювали, як Афганістан закуповує арматуру в Таджикистані з повною 100-відсотковою передоплатою. Той же Афганістан міг би закуповувати товари в Україні. Для нас Афганістан – це така закрита зона з бойовими діями, але насправді - це країна з величезними можливостями, з великою кількістю грошей, з проходженням платежів без проблем. Українські зовнішньоекономічні можливості – торгувати з Афганістаном через Таджикистан чи з залученням таджиків, оскільки в них це – один народ, вони один одному довіряють, і це хороший варіант для експортних можливостей України”.

Попри доволі складну логістику, Тетяна Міськова також бачить перспективи експортної співпраці з Таджикистаном. Логістика - це один з тих напрямків, над яким у рамках навчання учасники програми разом з викладачем працюватимуть на наступних модулях.

“Я розказала про можливості України – у нас є 18 угод про вільну торгівлю. Це великий потенціал для того, щоб Україна була хабом і тут робили допереробку та експортували до Східної Європи та інших країн. У Таджикистані для України також є простір для експорту. Тому я говорила, що варто залучати інвестиції в Україну для допереробки і подальшого експорту своєї продукції за кордон. Можна робити якісь спільні підприємства разом у Таджикистані, а через них експортувати багато товарів у східні країни – Афганістан, Пакистан, Індію. Тож Таджикистан також може бути хабом для подальшого експорту для України”, – додає Тетяна Міськова.

Офіс з Просування Експорту в Таджикістані

Також Тетяна Міськова високо оцінила той факт, що українська бізнес-школа МІМ стала експортером освітніх послуг, виконавцем у державному проєкті Таджикистану із залученням міжнародного фінансування.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності