Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Стан, вимоги ринків та перспективи розвитку свинарства в Україні

18 Червня 2024 18:27

Стан, вимоги ринків та перспективи розвитку свинарства в Україні

12 червня 2024 року відбувся бізнес-форум «Зерно. Свині. М'ясо – 2024», який об'єднав представників агробізнесу, переробки, постачання, а також сфери фінансів та інвестицій, органів державної влади та експертів.

Під час форуму висвітлювали питання, що стримують розвиток ланцюга доданої вартості зерно - свині - мʼясо, проводили активні обговорення, пропонували рішення та надавали дієві інструменти.

Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук під час форуму розповів про перешкоди для експорту свинини, вимоги для ідентифікації тварин, звітність тощо. Про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

«В європейських країнах розроблені механізми простежуваності за обігом сільськогосподарських тварин та продукції тваринного походження. В Україні також є сучасна система ідентифікації тварин, а саме Єдиний державний реєстр тварин. В свинарстві ця система неповністю працює, оскільки власники свиней як фізичні так і юридичні особи не спішать робити ідентифікацію тварин, а саме з цього починається процес контролю відстеження походження продукції свинарства. Ми виявляємо господарства, де утримується 12-13 тис. свиней, і тварини не ідентифіковані», — зазначає Сергій Ткачук.

За його словами, ще одним питанням, яке потрібно вирішити, є надання підприємствами звітності про рух поголів’я тварин. Відповідно до наказу Мінагрополітики від 01.12.2017 №639 кожне господарство, яке вирощує свиней, чи переробне підприємство має подавати звітність про рух поголів’я тварин.

«Станом на квітень таку звітність Держпродспоживслужбі подавало 16% підприємств, зараз — 29%. Сьогодні ми проводимо роботу в цьому напрямі за допомогою цифровізації. Якщо підприємство не подає такий звіт в системі, в такому разі Держпродспоживслужба не може оформити ветеринарні документи для подальшої реалізації продукції свинини», — пояснює Сергій Ткачук.

Він додав, що з 3541 активних в Україні підприємств, які займаються вирощуванням свиней, 1100 подали звітність про переміщення тварин, і лише 32 з них — в електронному вигляді.

Також ідентифікація та реєстрація свиней запроваджена з метою поширення збудників хвороб та планування ветеринарно-санітарних заходів, адже натепер поширення африканської чуми свиней (АЧС) є глобальною проблемою для свинарства.

Держпродспоживслужба рекомендує суб’єктам господарювання застосовувати функції електронного персонального кабінету користувача Єдиного державного реєстру тварин для спрощення процедури ідентифікації і реєстрації тварин.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності