Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Міжнародну практику з виробництва та експорту насіння реалізують в Україні

05 Квітня 2024 13:38

Міжнародну практику з виробництва та експорту насіння реалізують в Україні

Вітчизняні насіннєві компанії можуть вирощувати та експортувати насіння сортів, які не зареєстровані в Україні, але внесені до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Як зазначено, для цього підприємці, які мають намір ввезти в Україну таке насіння для розмноження, повинні подати до Мінагрополітики заяву, де будуть підтверджені відомості про сорт рослини та згода на розмноження насіння від країни-власника сорту.

Наразі Мінагрополітики вже видало підтвердження для 20 європейських сортів гібридної кукурудзи, відомості про які містяться у Переліку сортів рослин ОЕСР.

На майбутнє перелік культур, які дозволені для експорту, планують суттєво розширити.

Порядок ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу сорту, який не внесений до Реєстру сортів рослин України, але міститься у Переліку сортів рослин ОЕСР, встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2023 року № 964.

Відповідно до рішень Секретаріату Організації економічного співробітництва та розвитку від 19 грудня 2014 року № С (2014) 154 Україна розширила участь у Схемах сортової сертифікації насіння ОЕСР, призначеного для міжнародної торгівлі. Зокрема:

  • Схемі щодо хрестоцвітних та інших олійних або прядивних культурах;
  • Схемі щодо цукрового та кормового буряків від 22 грудня 2017 року № С (2017) 143;
  • Схемі сортової сертифікації насіння трав і бобових культур від 16 лютого 2022 року № С (2022) 44.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності