Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Україна та ЄС обговорили залучення інвестицій, підтримку МСБ та експорту

08 Лютого 2024 15:07

Україна та ЄС обговорили залучення інвестицій, підтримку МСБ та експорту

Відбулася зустріч Першого віцепрем’єр-міністра України – міністра економіки України Юлії Свириденко з Послом ЄС в Україні Катаріною Матерновою, під час якої обговорювались питання Плану України в рамках Ukraine Facility, залучення інвестицій, підтримки МСБ, експорту тощо. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Українська сторона розповіла про стратегічні проєкти Мінекономіки на цей рік, серед яких – страхування інвестицій (зокрема військові ризики), залучення інвестицій (донорських та внутрішніх) для відновлення приватного бізнесу, реформа державної власності, програми підтримки МСБ, гуманітарне розмінування, єОселя, модернізація ринку праці, Угода ACAA («промисловий безвіз») тощо.

Представники Мінекономіки повідомили про пріоритети Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва на період до 2027 року, мета якої розв'язання нагальних проблем МСБ, які стосуються доступу до фінансування, перебоїв з логістикою, зниження купівельної спроможності та нестачі кваліфікованих кадрів.

Зокрема, європейську делегацію проінформували про зусилля Уряду, спрямовані на оптимізацію підтримки бізнесу в Україні, разом з програмою доступного кредитування «5-7-9», а також на збільшення рівня підтримки середніх і великих підприємств, зокрема проєкти зі значними інвестиціями, індустріальні парки, важливих експортерів, переробні підприємства.

Як зазначено, у співпраці з ЄС буде активізовано роботу з інформування українського малого і середнього бізнесу про можливості у рамках програми «Єдиний ринок», сприяння доступу бізнесу до структурних фондів ЄС та ініціативи «EU for Ukraine», проектів «EYE4Ukraine» та «Mobilitas 4 Ukraine» та інших ініціатив.

Сторони також обговорили питання зовнішньої політики та інтеграцію до ринку ЄС, йшлося про:

  • призупинення імпортних мит і квот на український експорт до ЄС до 2025 року,
  • посилення українського експортного потенціалу,
  • визначення можливостей пільгового експорту вітчизняних товарів на перспективні зовнішні ринки та залучення українських виробників до європейських та трансрегіональних ланцюжків доданої вартості,
  • виконання заходів Плану пріоритетних дій щодо впровадження Поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі Україна-ЄС на 2023-2024 роки.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності