Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Україна встановила рекорд з експорту під час війни

06 Лютого 2024 18:17

Україна встановила рекорд з експорту під час війни

Україна вийшла на рекордний показник фізичних обсягів експорту за час широкомасштабного вторгнення. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

«Ми дуже близькі до виходу на довоєнні фізичні обсяги експорту. У січні 2024 року Україна експортувала 12 млн тонн продукції. Це лише на два мільйони тонн менше, аніж у довоєнному січні 2022 року. З них 8,7 млн тонн було вивезено морським транспортом», - зазначила Юлія Свириденко.

За словами Першого віцепрем’єр-міністра України - міністра економіки України, не менш оптимістичними виглядають перспективи. Минулого місяця до завантаження у портах Великої Одеси попрямувало перше судно, застраховане від воєнних ризиків за страхуванням UNITY. Вартість страхування судна склала 0,75% від його вартості, що значно дешевше, ніж під час дії BCGI.

«Нормалізація страхового ринку в торгівлі є наріжним елементом відновлення експорту продукції з доданою вартістю. Наша мета - вийти не лише на довоєнні обсяги експорту, але і на більшу виручку. Це стане можливим, коли українські експортери зможуть вільно відправляти морем контейнери. А це стане можливим лише тоді, коли страховий ринок для морських перевезень відновиться. Тому для нас так важливо, що страхування стає доступнішим і фактично використовується для експорту української продукції», - зазначила Юлія Свириденко.

Нагадаємо, програма страхування суден «Unity», яку КМУ реалізує спільно з Marsh McLennan та пулом страхових компаній на чолі з ASCOT, покликана здешевити страхування морських перевезень зерна та інших важливих продовольчих товарів в територіальних водах України, що сприятиме зокрема збільшенню обсягів українського експорту. Загальний обсяг покриття за програмою становить 50 млн доларів. За підрахунками, запропонований механізм страхування дозволить здешевити вартість страхування зерна приблизно на 2,5 відсоткових пункти від вартості страхового тарифу, що дозволить зернотрейдерам зекономити близько 100-140 грн на одній тонні вантажу, а загалом сільськогосподарським товаровиробникам це додатково принесе до 4 млрд грн.

Україна розраховує, що у перспективі подібні страхові інструменти будуть розширені й на інші види експорту.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності