Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Міністри Польщі та України провели зустріч щодо розблокування кордону

18 Січня 2024 11:00

Міністри Польщі та України провели зустріч щодо розблокування кордону

Ключовою темою перемовин стало підписання угоди між Міністерством інфраструктури Польщі та польськими протестувальниками для розблокування кордону, а саме трьох пунктів пропуску: «Дорогуськ – Ягодин», «Гребенне – Рава-Руська» та «Корчова – Краківець». Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Серед домовленостей Міністерства інфраструктури Польщі з протестувальниками, які зі свого боку погодились забезпечити польські колеги, зокрема пошук компенсації перевізникам, які втратили східні ринки через вторгення рф до України. Також йдеться про посилення перевірок для запобігання каботажним перевезенням та створення системи контролю за транспортними послугами українських компаній.

Домовленості з протестувальниками передбачають заходи, які раніше погодили на рівні міністерств обох країн, а саме:

  • Створення окремого пасу в онлайн-черзі для порожніх вантажівок на «Ягодин – Дорогуськ». Технічно ця можливість доступна, як тільки буде відновлено стабільний рух на пункті пропуску, буде оцінена ефективність такого рішення.
  • Відкриття пункту пропуску «Угринів – Долгобичув» для порожніх вантажівок. Це також виконано.
  • Початок пілотного проєкту на пункті пропуску «Нижанковичі – Мальховіце» без реєстрації в електронній черзі перетину кордону. Триватиме пілот один місяць. Після чого буде оцінена його ефективність. Позиція Міністерства відновлення полягала в реалізації цього заходу лише після розблокування кордону. Сьогодні реєстрацію призупиняють. Туди ж направляють інспектори Укртрансбезпеки для забезпечення порядку на дорозі.

Як зазначено, раніше міністерства погодили запуск спільної Робочої групи для аналізу ситуації на ринку двосторонніх перевезень та забезпечення ефективного митного та прикордонного контролю (перше засідання провели 8 січня 2024 року). Результатом Робочої групи стане спільний план дій на рівні міністерств для збалансування ринку двосторонніх перевезень та зменшення черг на кордонах.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності