Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Держрибагентство взяло участь у заходах ФАО щодо виконання Угоди про заходи держави порту з недопущення незаконного рибальства

03 Січня 2023 16:01

Держрибагентство взяло участь у заходах ФАО щодо виконання Угоди про заходи держави порту з недопущення незаконного рибальства

У контексті взаємодії міжнародного співтовариства з питань подальшої розбудови системи боротьби з ННН-рибальством у штаб-квартирі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) у Римі (Італія) відбулися зустрічі робочої групи Глобального реєстру і робочої групи Угоди про заходи держави порту з недопущення, стримування та ліквідації незаконного, непідзвітного та нерегульованого рибальства, які об’єднали близько 120 делегацій різних країн світу. Про це повідомляє Держрибагентство.

У рамках заходів обговорювали питання функціонування Глобального реєстру, його нових функцій, а також безпеки даних користувачів, зокрема застосування багатофакторної автентифікації та шифрування електронних листів.

Водночас робоча група обговорила поточний стан розробки Глобальної системи обміну інформацією (GIES) та рекомендувала, після її схвалення Сторонами, введення в дію у 2023 році. Також наголосила на важливості використання суднами номеру IMO – як унікального ідентифікатора судна, що сприятиме кращому виконанню (PSMA).

Під час обговорення питання розширення міжнародного співробітництва для побудови глобальної системи боротьби з ННН-рибальством представник Держрибагентства Олег Клочак поінформував учасників заходів про здійснення Україною кроків для приєднання до Угоди про заходи держави порту з недопущення, стримування та ліквідації незаконного, непідзвітного та нерегульованого рибальства, з метою зупинення надходження на національні та міжнародні ринки риби, виловленої у результаті браконьєрського промислу.

Так, з метою удосконалення національних механізмів боротьби з незаконним рибальством та їх гармонізації із загальновизнаними міжнародними практиками, а також сприяння довгостроковому збереженню і сталому використанню водних біоресурсів та морських екосистем, Держрибагентством разом з Мінагрополітики розроблено відповідний проєкт Закону України «Про приєднання України до Угоди про заходи держави порту з недопущення, стримування та ліквідації незаконного, непідзвітного та нерегульованого рибальства» (реєстраційний № 0178), який наразі вже перебуває на розгляді у Верховній Раді України.

Нашу державу привітали з початком процесу приєднання до Угоди, адже участь України в побудові глобальної системи з ННН-рибальства слугуватиме недопущенню потрапляння на український ринок незаконно добутих водних біоресурсів.

Окремо, представником української делегації було виголошено заяву про наслідки агресії рф проти України та окупацію українських територій. Зокрема, про незаконну рибогосподарську діяльність рф в окупованій частині виключної морської економічної зони України у Чорному морі, прилеглої до Кримського півострова, басейні Азовського моря, що суперечить вимогам Конвенції ООН з морського права та двосторонніх договорів. Також зазначено, що добування рф морських живих ресурсів у морських водах України без її згоди, є прямою ознакою здійснення ННН рибальства з безпрецедентною неповагою рф до базових норм міжнародного права, які десятиліттями напрацьовувалися світовою спільнотою, закликавши до засудження таких дій рф.

Нагадаємо, Україна є стороною Конвенції ООН з морського права та Угоди про виконання положень цієї Конвенції, які стосуються збереження транскордонних рибних запасів та запасів далеко мігруючих риб і управління ними.

Ці документи встановлюють основний принцип для усіх країн, зокрема: усі країни мають забезпечувати експлуатацію водних біоресурсів рибальськими суднами, що здійснюють промисел під їх прапором, згідно із заходами щодо сталого управління водними біоресурсами, недопущення незаконного рибальства; усі країни мають співпрацювати між собою з метою недопущення незаконного рибальства. Наразі міжнародна спільнота об’єднує зусилля задля посилення контролю за використанням водних біоресурсів і Україна у свою чергу є повноцінним учасником цього процесу.

Це стосується ефективного регулювання видобутку і припинення надмірного, незаконного, непідзвітного та нерегульованого рибного промислу та згубної рибопромислової практики, а також запровадження науково-обґрунтованих планів господарської діяльності для того, щоб відновити рибні запаси у найкоротші можливі терміни, довівши їх до принаймні таких рівнів, які здатні забезпечувати максимальний екологічно-раціональний вилов з урахуванням біологічних характеристик цих запасів.

Незаконне, непідзвітне і нерегульоване рибальство є однією з головних причин погіршення стану популяцій водних біоресурсів і, як наслідок, посилення негативного антропогенного впливу на морські екосистеми.

Новини за темою

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності