Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Вимоги до продукції на ринку Японії

1. Тарифи і квоти.

Українську продукцію експортують до Японії за умовами двох торговельних режимів залежно від категорії:

  • режиму найбільшого сприяння (англ. «Most favoured nation», скороч. MFN);
  • генералізованої системи преференцій (англ. «Generalized System of Preference», скороч. GSP).

Генералізована система преференцій - це особливий торговельний режим, який передбачає встановлення преференційних (знижених) імпортних мит. Уряд Японії щорічно переглядає перелік країн, на які поширюється режим GSP.

Детальна інформація про режим GSP – за посиланням.

Режим найбільшого сприяння є стандартним для країн-членів СОТ і означає, що Україна отримує такі ж торговельні можливості під час експорту до Японії, що й інші країни з таким статусом.

Також на окремі категорії агропромислової продукції Японія запроваджує квоти у рамках режиму MFN, які розповсюджуються на імпортовану продукцію з усіх країн світу.

Японія встановлює досить високі ставки імпортного мита, особливо на харчову продукцію, а імпорт деяких категорії обмежений надвисокими імпортними тарифами і квотами. Разом з тим імпортні мита на більшість промислових товарів є достатньо низькими.

Пошук актуальної інформації про рівень імпортного тарифу і наявності квот на продукт – на сайті Market Access Map.

Детальний ґайд щодо користування ресурсом і пошуку інформації про митні тарифи – за посиланням.

Пошуковий інструмент митних кодів УКТЗЕД за обраними товарами – за посиланням.

2. Правила походження.

Для того, щоб підпадати під дію преференційного режиму GSP зі зниженими імпортними митами, товар повинен мати статус походження з України, тобто відповідати визначеним правилам походження.

Згідно з правилами, продукт може отримати статус походження в Україні, якщо:

  1. був повністю вирощений або вироблений в Україні з матеріалів українського походження;
  2. при використанні матеріалів іноземного походження – такі матеріали пройшли достатню обробку і суттєве перетворення у процесі виробництва.

Детальна інформація про правила походження – за посиланням.

3. Вимоги до нехарчової продукції.

Технічні стандарти

В Японії діють національні технічні стандарти JIS (Japanese Industrial Standards), за розробку і затвердження яких відповідає Japanese Industrial Standards Committee (JISC). JISC також адмініструє акредитацію лабораторій і сертифікацію промислової продукції.

Стандарти JIS переглядають кожні 5 років і публікують на сайті Japan Standards Association (JSA).

База стандартів JIS – за посиланням.

У країні також визнають міжнародні стандарти ISO, IEC, CEN, CENELEC.

Сертифікація

В Японії запроваджено спеціальне маркування продукції, яка відповідає вимогам національних технічних стандартів JIS:

Відповідно до затвердженої схеми, сертифікаційні органи (лабораторії), акредитовані Міністерством економіки, торгівлі та промисловості Японії, проводять випробування продукції для перевірки відповідності її вимогам стандартам JIS та перевірку системи управління якістю на підприємстві, на якому виробляють продукцію. Будь-яка продукція, виготовлена на підприємстві, що успішно пройшло такий аудит, отримує право бути маркованою знаком JIS.

Додаткова інформація про процес сертифікації – за посиланням.

В Японії діють дві основні неурядові організації, які мають право проводити акредитацію сертифікаційних органів (лабораторій):

IAJapan керує кількома програмами акредитації, зокрема Japan National Laboratory Accreditation System (JNLA) та Japan Calibration Service System (JCSS).

Список лабораторій, акредитованих JAB, доступний за посиланням.

Детальна інформація про вимоги і регулювання імпортованої до Японії промислової продукції – за посиланням.

Детальна інформація про вимоги і регулювання імпортованої до Японії споживчої продукції – за посиланням.

Перелік нормативних актів, що встановлюють вимоги до продукції в Японії – за посиланням.

4. Вимоги до харчової продукції.

Вимоги до харчової продукції в Японії встановлені у законах і стандартах.

В Японії діють 7 основних законів, які регулюють галузь продуктів харчування:

  • Food Safety Basic Act
  • Food Sanitation Act
  • Plant Protection Act
  • Domestic Animal Infectious Diseases Control Act
  • Health Promotion Act
  • Food Labeling Act
  • Japanese Agricultural Standards (JAS) Act

Стандарти і сертифікація

Національні стандарти Японії щодо продуктів харчування JAS (Japanese Agricultural Standards) розробляє Міністерство сільського, лісового та рибного господарства країни. Стандарти JAS встановлюють вимоги не лише до продукції, а й до виробничих процесів та системи менеджменту на підприємстві.

Перелік стандартів JAS – за посиланням.

Додаткова інформація про стандарти JAS – за посиланням.

В Японії діє система маркування продуктів харчування, що відповідають вимогам стандартів JAS:

  • Загальний знак - застосовують до харчових продуктів, які відповідають стандарту JAS за якістю, наприклад, клас якості, склад тощо.

  • Спеціальний знак - застосовують до харчових продуктів, які відповідають вимогам JAS щодо певного методу виробництва або для харчових продуктів із спеціальними (відмінними) характеристиками, наприклад, спеціальні зрілі продукти.

  • Знак органік - застосовують до сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, які відповідають органічним стандартам JAS. Без логотипу «Organic JAS» жодні продукти не можуть бути позначені як органічні.

Проводити сертифікацію продуктів харчування на відповідність вимогам стандартів JAS мають право лабораторії, акредитовані Міністерством сільського, лісового та рибного господарства Японії.

Перелік акредитованих лабораторій – за посиланням.

Вимоги

Загальні вимоги до продуктів харчування Японії включають наступні складові:

Вимоги до маркування

Вимоги до маркування продуктів харчування Японії встановлені у законі Food Labeling Act та стандартах JAS. Відповідно до їхніх вимог, на всі продукти харчування має бути нанесена наступна обов’язкова інформація:

  • Назва продукту
  • Країна походження
  • Назва і адреса імпортера
  • Перелік інгредієнтів, окрім добавок, у порядку зменшення вмісту
  • Окремо від переліку інгредієнтів - перелік добавок у порядку зменшення вмісту
  • Маса нетто
  • Термін придатності
  • Умови зберігання
  • Зазначення вмісту ГМО-інгредієнтів, у разі наявності
  • Зазначення вмісту алергенів
  • Харчова декларація з обов’язковим зазначенням вмісту калорій, протеїнів, жирів, вуглеводів і натрію (позначення вмісту інших нутрієнтів - цукрів, вітамінів, мінералів, насичених жирів тощо – є добровільним)

Маркування повинно бути виконане японською мовою.

Для деяких категорій свіжої продукції стандарти JAS передбачають нанесення додаткової інформації, зокрема для рису, грибів шіїтаке, фруктів, квасолі, м’яса, молока, яєць, морепродуктів.

Детальна інформація про вимоги до маркування – за посиланням.

Заборонена продукція

Японія вводить обмеження на постачання окремих категорій харчової продукції з окремих країн:

  • актуальний перелік забороненої до імпорту рослинної продукції – за посиланням;
  • актуальний перелік забороненої до імпорту продукції тваринного походження – за посиланням.

Додаткова інформація про вимоги до харчової продукції – за посиланням.

Матеріал підготовлений за фінансової підтримки Уряду Німеччини через німецьку федеральну компанію Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності