Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Вимоги до продукції на ринку Саудівської Аравії

1. Тарифи і квоти

Українську продукцію експортують до Саудівської Аравії за умовами режиму найбільшого сприяння (англ. «most favoured nation», MFN) – стандартного для для країн-членів СОТ. Такий режим означає, що Україна отримує такі ж торговельні можливості (тарифи, вимоги тощо) при експорті до Саудівської Аравії, що й інші країни з таким статусом.

Пошук актуальної інформації про рівень імпортного тарифу на продукт – на сайті Market Access Map.

Детальний ґайд щодо користування ресурсом і пошуку інформації про митні тарифи – за посиланням.

Пошуковий інструмент митних кодів УКТЗЕД за обраними товарами – за посиланням.

2. Заборона та обмеження на імпорт

Для окремих категорій товарів встановлено повну заборону або обмеження на імпорт до країни.

Товари, імпорт яких потребує спеціального дозволу від уповноважених органів країни:

  • насіння сільськогосподарських рослин
  • живі тварини
  • книги, періодичні видання, фільми
  • хімічні речовини та шкідливі (небезпечні) матеріали
  • фармацевтична продукція
  • бездротове обладнання та радіокеровані моделі літаків
  • продукти, що містять спирт (наприклад, парфуми)
  • натуральний асфальт
  • археологічні артефакти

Заборонені для імпорту товари:

  • предмети, що суперечать ісламській вірі та суспільній моралі
  • алкогольні напої
  • свинина та продукція з неї
  • обладнання для виробництва алкогольних напоїв
  • відновлені чи вживані шини
  • вживаний одяг
  • автомобілі старші 5 років, після аварії, ті, що були таксі або в оренді
  • зброя

3. Загальні вимоги до продукції

Саудівська Аравія є учасником Ради з питань співробітництва арабських держав Перської затоки - регіонального об’єднання, до якого входять також Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар та ОАЕ.

Регулювання і вимоги до харчової та промислової продукції у цих країнах Перської затоки встановлюють у рамках Організації стандартизації країн Перської затоки (англ. Gulf Standardization Organization, скороч. GCC) та приймають всі країни-учасниці. Усі країни-члени мають повноваження розробляти та запроваджувати національне харчове законодавство на додаток до спільного законодавства.

4. Вимоги до нехарчової продукції

Технічні стандарти

В Саудівській Аравії діють міжнародні і національні технічні стандарти: 1) спільні стандарти країн Перської затоки, розроблені Gulf Standardization Organization.

Перелік і купівля стандартів – за посиланням.

2) національні стандарти Саудівської Аравії, розроблені Saudi Standards, Metrology and Quality Organization (SASO).

Перелік регламентів за категоріями продукції (містять перелік стандартів) – за посиланням.

3) міжнародні стандарти (ISO, IEC).

Пошук інформації про регуляторні вимоги і обмеження до продукту – на сайті Market Access Map.

Ґайд щодо пошуку інформації про регуляторні вимоги і обмеження до продукту – за посиланням.

Сертифікація

У 2018 році SASO запровадила SALEEM SABER - електронну систему сертифікації та оцінки відповідності продукції, що є обов’язковою для всіх імпортованих товарів. Saber в онлайн-режимі пов’язує імпортерів, схвалені SASO органи сертифікації та митні органи, дозволяє отримати сертифікати відповідності імпортованої продукції вимогам регламентів та стандартів країни.

Перелік схвалених органів сертифікації – за посиланням.

Ґайди щодо користуванню системою Saber – за посиланням.

В Саудівській Аравії діє знак відповідності Saudi Quality Mark (SQM), який адмініструється SASO. Saudi Quality Mark може бути нанесений на товари, виготовлені на підприємстві, що має відповідну систему управління для забезпечення безперервного дотримання технічних стандартів країни.

Знак відповідності SQM є обов’язковим для деяких категорій промислових виробів: газові прилади, цемент, плитка, сталь, алюмінієва і залізні плити, розетки, роз’єми та інші.

Процес отримання ліцензії SQM передбачає оцінку відповідності продукції технічним регламентам і стандартам та первинний/періодичний аудит виробництва. Термін дії ліцензії SQM становить 3 роки.

Детальніше про SQM – за посиланням.

В Саудівській Аравії діє також знак відповідності Gulf Conformity Mark (G Mark), розроблений Організацією стандартизації країн Перської Затоки. Наразі він застосовується для низьковольтних електроприладів та дитячих іграшок.

5. Вимоги до харчової продукції

Ключовим регулятором ринку продуктів харчування в Саудівській Аравії є Saudi Food and Drug Authority (SFDA) - урядовий орган, відповідальний за встановлення правил та стандартів для продуктів харчування, кормів для тварин. SFDA також відповідає за інспекційні перевірки імпортованої харчової продукції і визначає, чи відповідає вона всім стандартам і правилам, встановленим Саудівською Аравією та Організацією стандартизації Перської затоки (GSO).

Продукти харчування тваринного походження

Для експорту продуктів харчування тваринного походження до Саудівської Аравії мають бути виконані дві умови:

1) акредитація компетентного органу країни експорту з боку SFDA, що передбачає оцінку державної системи контролю;

2) схвалення підприємства-виробника (інспектування).

В Україні компетентними органом є Держпродспоживслжуба, яка пройшла акредитацію з боку SFDA. Це дає право Держпродспоживслужбі проводити схвалення українських підприємств для експорту до Саудівської Аравії на підставі перевірок і подавати до SFDA список акредитованих підприємств, зацікавлених в експорті своїх продуктів до країни, для отримання експортного дозволу.

Перелік схвалених підприємств – за посиланням.

Кожне постачання продуктів харчування до Саудівської Аравії повинно супроводжуватись ветеринарним або фітосанітарним сертифікатом, який видає Держпродспоживслужба.

Детальніше про умови експорту продуктів харчування до Саудівської Аравії – за посиланням.

Халяль

М’ясо та м’ясні продукти повинні відповідати вимогам халялю і пройти відповідну сертифікацію в організації, що визнається з боку Muslim World League (Department of Halal meat) та акредитована у SFDA. Перелік акредитованих у КСА центрів сертифікації халяль можна знайти за посиланням.

Забій птиці та худоби повинен відбуватися на офіційно ліцензованій бійні та відповідно до ісламських процедур забою, передбачених стандартом GSO 993:2015 – [«Animal Slaughtering Requirements According To Islamic Rules»](https://www.gso.org.sa/store/standards/GSO:693260/GSO 993:2015 "«Animal Slaughtering Requirements According To Islamic Rules»").

Кожне постачання м’яса чи продукції з нього має супроводжуватись партійним халяль-сертифікатом (Halal slaughtering certificate), виданим акредитованим центром сертифікації.

Вимоги до виробництва харчової халяльної продукції всіх підкатегорій (CI, CII, CIII, CIV, CV) регулюються стандартом GSO 2055-1:2015 [«HALAL FOOD - Part 1: General Requirements for Halal Food»](https://www.gso.org.sa/store/standards/GSO:693304/GSO 2055-1:2015 "«HALAL FOOD - Part 1: General Requirements for Halal Food»").

Стандарти

Імпортована харчова продукція повинна відповідати стандартам, встановленим SFDA або GSO. На практиці, більшість стандартів, що встановлюють вимоги до продуктів харчування в Саудівській Аравії, є загальними для всіх країн Перської Затоки. Стандарти GSO зазвичай базуються на правилах Codex Alimentarius (збірник міжнародно схвалених стандартів на харчові продукти, розроблених під керівництвом FAO/WHO) і певним чином на європейських та американських стандартах, але адаптовані відповідно до місцевих релігійних, культурних та кліматичних умов.

Перелік основних стандартів – за посиланням.

Вимоги до маркування

Вимоги до маркування продуктів харчування встановлені наступними стандартами країн Перської затоки:

  • GSO 9:2019 «Labeling of Prepackaged Food Stuffs»
  • GSO 2333:2019 «Permitted Health and Nutrition Claims Made on Food and Conditions of Use»
  • GSO 2233:2019 «Requirements of Nutritional Labeling»
  • GSO 839:1997 «Food Packages – Part 1: General Requirements»
  • GSO 1863:2013 «Food Packages – Part 2: The Plastic Packages – General Requirements»

Згідно зі встановленими вимогами, маркування повинно містити наступну обов’язкову інформацію:

  • Назва продукту
  • Перелік інгредієнтів
  • Вага нетто і склад
  • Декларація про поживну цінність
  • Дата виробництва
  • Термін придатності
  • Умови зберігання
  • Інструкція з використання
  • Назва, адреса і контактні дані виробника
  • Країна походження
  • Джерело тваринного походження, якщо продукт або його інгредієнти містять продукти тваринного походження
  • Обов’язкові попереджувальні заяви (наприклад, про наявність алергенів)
  • Номер партії

Вся інформація повинна бути нанесена повністю або продубльована арабською мовою.

Джерело: Mintel

Державна програма здорового харчування

З 2017 року в Саудівській Аравії діє державна програма, спрямована на покращення здоров’я населення через скорочення споживання цукру, - солі і жирів, а також промотування здорового способу життя і харчування. У рамках цієї програми запроваджено нові правила, зокрема:

  • заборонено використання доданого цукру або його джерел (мед, глюкозний сироп), штучних ароматизаторів, барвників у свіжих та змішаних соках;
  • запроваджено додатковий податок на солодкі напої (з доданим цукром), енергетичні та газовані напої;
  • заборонено використання частково гідрогенізованих жирів у виробництві продуктів харчування;
  • запроваджено добровільну схему маркування продуктів харчування відповідно до вмісту цукру, жиру та солі у кольорах світлофора (SFDA.FD 42/2018 «Маркування харчових продуктів на лицьовій стороні упаковки (FOPNL)»);

Джерело: WTO

  • запроваджено добровільне обмеження вмісту солі у готових продуктах харчування, зокрема м’ясних, зернових, сирі, снеках тощо (SFDA.FD 59/2018 «Salt Limits Guidelines in Food Products»).

Детальна інформація про вимоги до харчової продукції – за посиланням.

Матеріал підготовлений за фінансової підтримки Уряду Німеччини через німецьку федеральну компанію Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності