Усі харчові продукти, що продаються в ЄС, повинні відповідати правилам маркування ЄС, спрямованим на те, щоб споживачі, купуючи харчі, мали всю необхідну інформацію для свідомого вибору.
Регламент №1169/2011 встановлює загальні та спеціальні правила маркування харчових продуктів.
Детальнішу інформацію щодо маркування Ви можете отримати за посиланням.
Маркування продуктів харчування на практиці
- Продукти харчування, які продаються в ЄС, повинні містити маркування. Маркування повинно бути легко зрозумілим, читабельним, видним та написаним однією мовою країни ЄС, в яку ви експортуєте продукцію.
- Як правило, на етикетці макаронних виробах повинна міститись наступна інформація:
- Назва продукту
- Список інгредієнтів (у порядку зменшення ваги)
- Вага нетто (кілограми або грами)
- Термін мінімальної придатності («придатний до»)
- Будь-які спеціальні умови зберігання або умови використання
- Країна походження (якщо є)
- Інструкція щодо використання (якщо є)
- Маркування партії
- Контактна інформація виробника, пакувальника або продавця
- Харчова декларація (відповідно до конкретних правил, включаючи інформацію щодо алергенів
- Можуть існувати специфічні вимоги щодо маркування, наприклад, якщо макаронні вироби призначені для спеціальних харчових цілей або якщо макаронні вироби продаються оптом
- Пам’ятайте, що ваш імпортер в ЄС несе відповідальність за інформацію, яка міститься на етикетці продукту.
- Щоб дізнатися більш детальну інформацію щодо маркування, ви можете зв’язатися з відповідальним агентством країни-імпортера ЄС (наприклад, у Швеції - це Національне агентство харчових продуктів), а також відвідати веб-сайт Комісії ЄС, на якому розміщені гайди щодо маркування та пакування харчових продуктів, або зверніться до вашого імпортера.