Загальним зобов'язанням для всіх підприємств є контроль за безпечністю харчових продуктів та процесів, за які підприємство відповідає. Загальні санітарно-гігієнічні норми ЄС вимагають, щоб виробники на всіх етапах розробляли відповідні процедури на основі принципів аналізу ризиків та контролю у критичних точках (англ. Procedures based on Hazard Analysіs and Crіtіcal Control Poіnt, HACCP).
Необхідність застосування принципів визначає Регламент № 852/2004
Підприємства харчової галузі повинні забезпечити, щоб адекватні процедури безпеки були визначені, впроваджені, підтримувалися та переглядалися на основі наступних принципів, які використовуються для розробки системи HACCP:
Сертифікація виробництва за принципами є добровільною, однак запровадження самих принципів НАССР є обов’язовим.
НАССР передбачає заходи, що забезпечують необхідний рівень показників безпеки продукції в процесі її виробництва, причому саме в тих критичних точках технологічного процесу, де може виникнути загроза появи небезпечних чинників. Система дозволяє виділити всі потенційно небезпечні чинники у харчовому продукті та запобігти їх виникненню.