Відповідно до законодавства ЄС мед - це натуральна солодка субстанція, яка виробляється медоносними бджолами Apis mellifera з нектару рослин або з секрецій частин рослин чи екскрецій рослинно-сисних комах на живих частинах рослин, які бджоли збирають, змінюють, комбінуючи зі своїми особливими речовинами, відкладають, зневоднюють, зберігають та залишають у медових стільниках для витримування і достигання.
Основні види меду відповідно до законодавства ЄС:
за походженням: а) квітковий або нектарний - мед отриманий з нектару рослин б) падевий мед - мед отриманий, головним чином, з виділень комах, що живляться рослинами (Hemiptera) на живих частинах рослин або із секрецій живих частин рослин
За способом виробництва та/або представленням: а) стільниковий мед - мед, який зберігається бджолами у сотах новозбудованих бджолиних стільниках або тонких стільникових листках, зроблених з бджолиного воску та продається у цілих стільниках або частинах таких стільників б) мед з частинами стільників - мед, який містить один або більше шматків стільникового меду в) злитий мед - мед, отриманий шляхом стікання стільників без розплоду г) центрифужний - мед, отриманий шляхом центрифугування стільників без розплоду д) пресовий мед - мед, отриманий шляхом пресування стільників без розплоду із або без прогрівання за температури не вище 45 С є) фільтрований мед - мед отриманий видаленням інородних неорганічних або органічних речовин зі значним вилученням пилку.
Мед для випікання - мед, який є придатний для промислового використання або як інгредієнт в інших продуктах харчування, які потім піддаються обробці, та може:
При цьому визначення «мед» може мати лише той продукт, що відповідає усім вимогам якості та безпечності. Ці вимоги відрізняються від українського ДСТУ 4497:2005 «Мед натуральний. Технічні умови»
Вимоги ЄС до меду зафіксовані у Директиві Ради №2001/110/ЄС
Директива встановлює європейські вимоги до стандартів якості та маркування меду.
Директива містить наступні вимоги до складу меду:
1.1 Вміст фруктози та глюкози (загальна кількість)
1.2 Вміст цукрози
6.1. Діастазна активність (за шкалою Шейда)
6.2 ГМФ
Європейські вимоги до меду будуть імплементовані в українське законодавство шляхом прийняття Наказу Мінагрополітики та будуть обов’язковими для виконання (на відміну від ДСТУ, який є добровільним). Прийнятий Наказ Мінагрополітики встановлюватиме вимоги щодо термінології, маркування, основних характеристик продукту, які передбачають встановлення класифікації за походженням та способом виробництва, а також основні критерії складу меду, за якими його ідентифікують. Наразі Наказ знаходиться в стадії узгодження.