Портал працює у тестовому режимі. Приймаємо зауваження або пропозиції

Вимоги ЄС до меду

Відповідно до законодавства ЄС мед - це натуральна солодка субстанція, яка виробляється медоносними бджолами Apis mellifera з нектару рослин або з секрецій частин рослин чи екскрецій рослинно-сисних комах на живих частинах рослин, які бджоли збирають, змінюють, комбінуючи зі своїми особливими речовинами, відкладають, зневоднюють, зберігають та залишають у медових стільниках для витримування і достигання.

Основні види меду відповідно до законодавства ЄС:

  1. за походженням: а) квітковий або нектарний - мед отриманий з нектару рослин б) падевий мед - мед отриманий, головним чином, з виділень комах, що живляться рослинами (Hemiptera) на живих частинах рослин або із секрецій живих частин рослин

  2. За способом виробництва та/або представленням: а) стільниковий мед - мед, який зберігається бджолами у сотах новозбудованих бджолиних стільниках або тонких стільникових листках, зроблених з бджолиного воску та продається у цілих стільниках або частинах таких стільників б) мед з частинами стільників - мед, який містить один або більше шматків стільникового меду в) злитий мед - мед, отриманий шляхом стікання стільників без розплоду г) центрифужний - мед, отриманий шляхом центрифугування стільників без розплоду д) пресовий мед - мед, отриманий шляхом пресування стільників без розплоду із або без прогрівання за температури не вище 45 С є) фільтрований мед - мед отриманий видаленням інородних неорганічних або органічних речовин зі значним вилученням пилку.

  3. Мед для випікання - мед, який є придатний для промислового використання або як інгредієнт в інших продуктах харчування, які потім піддаються обробці, та може:

  • мати інший смак або запах або
  • мати ознаки часткового або повного бродіння або
  • був перегрітий. Такий мед має містити обов’язкову позначку «Лише для кулінарії».

При цьому визначення «мед» може мати лише той продукт, що відповідає усім вимогам якості та безпечності. Ці вимоги відрізняються від українського ДСТУ 4497:2005 «Мед натуральний. Технічні умови»

Вимоги ЄС до меду зафіксовані у Директиві Ради №2001/110/ЄС

Директива встановлює європейські вимоги до стандартів якості та маркування меду.

Директива містить наступні вимоги до складу меду:

  1. Вміст цукрів

1.1 Вміст фруктози та глюкози (загальна кількість)

  • квітковий – не менше 60 г/100 г
  • падевий мед, суміш падевого та квіткового медів – не менше 45 г/100 г;

1.2 Вміст цукрози

  • загалом – не більше 5 г/100 г
  • акація біла (Robinia pseudoacacia), люцерна посівна (Medicago sativa), банксія мензіес (Banksia menziesii), французький жимолость (Hedysarum), австралійський евкаліпт (Eucalyptus camadulensis), евкрифія блискуча (Eucryphia lucida, Eucryphia milliganii), Citrus spp. – не більше 10 г/100 г
  • лаванда (Lavandula spp.), бурачник (огіркова трава) (Borago officinalis) – не більше 15 г/100 г
  1. Вміст вологи
  • загалом – не більше 20 %
  • вересовий (Calluna) та мед для випікання загалом – не більше 23 %
  • мед для випікання з вересу – не більше 25 %
  1. Вміст нерозчинних у воді компонентів
  • загалом – не більше 0,1 г/100 г
  • пресовий мед – не більше 0,5 г/100 г
  1. Електрична провідність
  • мед, не перелічений нижче та суміші таких медів – не більше 0,8 мСм/cм
  • падевий та каштановий меди та їх суміші, за винятком перелічених нижче – не більше 0,8 мСм/cм Виняток: суничне дерево (Arbutus unedo), верес (Erica), евкаліпт, липа (Tilia spp.), верес звичайний (Calluna vulgaris), манука або желейний кущ (leptospermum), чайне дерево (Melaleuca spp.)
  1. Вільна кислота
  • загалом – не більше 50 міліеквівалентів кислоти на 1000 г
  • мед для випікання – не більше 80 міліеквівалентів кислоти на 1000 г
  1. Діастазну активність та вміст гідроксиметилфурфуролу (ГМФ) визначають після переробки та змішування

6.1. Діастазна активність (за шкалою Шейда)

  • загалом, за винятком меду для випікання – не менше 8
  • мед з низьким вмістом натурального ензиму (напр. цитрусові меди) та вмістом ГМФ не більше 15 мг/кг – не менше 3

6.2 ГМФ

  • загалом, за винятком меду для випікання – не більше 40 мг/кг (за умови дотримання положення 6.1 другого підпункту)
  • мед із заявленим походженням з регіонів із тропічним кліматом та суміш такого меду – не більше 80 мг/кг

Європейські вимоги до меду будуть імплементовані в українське законодавство шляхом прийняття Наказу Мінагрополітики та будуть обов’язковими для виконання (на відміну від ДСТУ, який є добровільним). Прийнятий Наказ Мінагрополітики встановлюватиме вимоги щодо термінології, маркування, основних характеристик продукту, які передбачають встановлення класифікації за походженням та способом виробництва, а також основні критерії складу меду, за якими його ідентифікують. Наразі Наказ знаходиться в стадії узгодження.

Продовжуючи відвідування веб-сайту, Ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності