Імпортована харчова продукція поділяється на дві категорії, до яких застосовують різні імпортні процедури:
«Чутливі» харчові продукти («sensitive food»);
Звичайні харчові продукти («non-sensitive food»).
Перелік «чутливих» продуктів формує і оновлює Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю. До нього включені продукти підвищеного ризику, зокрема:
До категорії звичайних продуктів віднесені, зокрема печиво, паста, зернові сніданки.
До імпорту «чутливих» харчових продуктів застосовують більш суворі вимоги щодо документації, підтвердження відповідності, попередньої реєстрації тощо.
«Чутливі» харчові продукти | Звичайні харчові продукти |
---|---|
Імпортер повинен бути зареєстрований в The National Food Services: - продукція рослинного походження – за посиланням - продукція тваринного походження – за посиланням |
|
Імпортер повинен отримати попередній дозвіл на імпорт - продукція рослинного походження – опис процедури за посиланням - продукція тваринного походження – опис процедури за посиланням |
Імпортер повинен подати онлайн декларацію про імпорт і отримати її схвалення – опис процедури за посиланням |
Імпортер свіжої продукції рослинного походження (фрукти, овочі, гриби та ін.), рослин, насіння і розмножувального матеріалу повинен отримати дозвіл на імпорт від The Plant Protection and Inspection Services |
Також всі поставки харчової продукції мають супроводжуватись санітарним (ветеринарним) або фітосанітарним сертифікатом, виданими Держпродспоживслужбою України.
Правила імпорту рослин Ізраїлю: англ. мовою – за посиланням, укр. мовою – за посиланням.
Додаткова інформація про процедуру імпорту продуктів рослинного походження – за посиланням.
Порядок митного очищення імпортованої м’ясної продукції – за посиланням.